Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози призна грешката си към ромите

11 април 2012, 12:30 часа • 5477 прочитания

Френският президент Никола Саркози призна грешката, която е допуснал през 2010 година по време на реч за имиграцията, в която косвено обвинява ромите за престъпността в страната, съобщава АФП.

На въпрос дали днес би произнесъл същата реч, Саркози заяви: „Да, но без да споменавам конкретна общност”. „Сигурността е първата свобода. Така че оставам силно ангажиран с този въпрос, с предложенията за осигуряване изпълнението на присъдите, както и с реформата на правосъдието за малолетни, която трябва да сложи край на чувството им за безнаказаност”, заяви Саркози.

След уличните безредици в Гренобъл през юли 2010 година Саркози обяви „война” на престъпниците, трафикантите и хулиганите и поиска да се сложи край на „дивите ромски лагери”.

Тогава френският президент предприе твърдите мерки срещу нелегалните роми от Източна Европа, пристигнали във Франция. Три четвърти от нелегалните ромски лагери бяха разрушени с булдозери от полицията, а една част от ромите бяха екстрадирани до родните си страни. Въпреки това, Саркози бе подложен на кръстосан огън от всички страни заради това, че с авторитарни средства постигна твърде малко, тъй като броят на ромите във Франция не намаля сред мерките.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес