Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози обеща да излови ислямистите

30 март 2012, 11:06 часа • 3985 прочитания

Президентът Никола Саркози обеща още арести на предполагаеми ислямисти във Франция, след като по-рано днес френската полиция задържа 19 души и конфискува голямо количество оръжие, предаде АФП.

Саркози посочи, че не всички арести са били свързани с разследването на убийствата, извършени от Мохамед Мерах. „Акциите ще продължат”, каза френският президент пред радио „Юроп 1”.

По-рано бе съобщено, че са задържани 20 предполагаеми ислямисти, като повечето от арестите са извършени в Тулуза.

Мерах беше застрелян от полицията след продължителна обсада на 22 март. Парижкият главен прокурор на отдела за борба с тероризма Франсоа Молен обяви, че все още се издирват съучастници на Мерах. 23-годишния французин с алжирски произход твърдеше, че е свързан с "Ал Кайда" и че отмъщава за смъртта на палестински деца и на войници в Афганистан.

Френският президент заяви, че Франция е разтърсена от серията убийства в района на Тулуза, като травмата за Франция прилича на травмата от атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ.

„Това, което трябва да бъде разбрано, е, че травмата на Монтобан и Тулуза е дълбока за страната ни, малко – не искам да сравнявам тези ужаси, но е малко като травмата, последвала в САЩ и Ню Йорк след атаките от 11 септември”, заяви Саркози.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес