Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саркози: Идеята за изключване на думата "раса" от конституцията е смешна

14 март 2012, 12:45 часа • 3805 прочитания

Френският президент Никола Саркози, който ще се бори за преизбиране на предстоящите избори, определи като "смешни" плановете за изключване на думата "раса" от френската конституция и разкритикува предложението в този смисъл на опонента си от Социалистическата партия Франсоа Оланд, предаде БГНЕС.

"Думата раса е записана в преамбюла на Конституцията от 1946 г., която е свещен текст, съставен от членовете на съпротивата, хората, излезли от войната, и заявили, че никога вече не искат расизъм", заяви Саркози.

"Дали в деня, в който махнем думата расизъм ще премахнем и идеята? В крайна сметка това е абсурдно. Проблемът не е думата, проблемът е реалността", категоричен е Саркози.

В събота на митинг в Париж кандидатът на Социалистическата партия и настоящ фаворит за изборите Франсоа Оланд съобщи, че, ако бъде избран, ще поиска от парламента "да премахне думата раса от конституцията".

"Страната ни не се страхува от разнообразието, защото разнообразието е движение, то е живот. Разнообразие на житейски съдби, на произходи, на цветове, но също и разнообразие на расите", заяви Оланд.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес