Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 11 минути спорт намаляват сериозно риска от преждевременна смърт

07 март 2023, 22:12 часа • 3973 прочитания

Физическа активност от само 11 минути на ден или 75 минути седмично може да намали риска от преждевременна смърт с цели 23%. До това заключение стига огромно изследване, обхванало 30 милиона души, предава Facebook страницата „Наука и критично мислене“. Ако всеки постигне тази минимална дневна цел, 1 от 10 случая на преждевременна смърт може да бъде предотвратен, смятат учените.

Сърдечните проблеми са основната причина за смърт по света. Годишно умират по 17.9 милиона души от подобни състояния. 75 минути спорт намаляват риска от развитие на сърдечни проблеми със 17%. Същият обем на физическа активност намалява риска от развитие на онкологични заболявания със 7%. Интересното е, че въпросните 75 минути седмично са само половината от посоченото минимално седмично време за спорт според някои здравни министерства, но въпреки това ефектът върху здравето е значим. Много държавни органи препоръчват по 150 минути спорт седмично, които от своя страна редуцират рисковете от преждевременна смърт с 31%.

Но спортът е благоприятен не само за физиката, а и за духа или по-скоро ума. Друго изследване стига до извода, че всяко количество спорт и физическа активност се свързва с по-добри когнитивни способности. Резултатите показват, че колкото е по-голям периодът през живота ви на редовна физическа активност и спорт, толкова по-добри когнитивни способности ще имате с напредването на възрастта. Това означава, че ако сте спортували редовно, дори в малки количества през целия си живот в напреднала възраст ще запазите когнитивните си възможности в добро състояние, ще сте с остър ум, ще обработвате инфрмация без проблем и с висока скорост, ще имате по-малко проблеми с паметта.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес