Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С. Ангелов: Паметник на Хитлер ли искате в София?

11 септември 2014, 08:46 часа • 32043 прочитания

Кандидатите за депутати от листите на "БСП-Лява Коалиция" и Реформаторския блок Страхил Ангелов и Марта Георгиева влязоха в спор в ефира на bTV за паметниците и какво символизират те.

Припомняме ви, че Георгиева, заедно с още трима души, беше задържана в нощта на събота срещу неделя за това, че са написали със спрей "Окупатори!" върху Паметника на съветската армия в София. Марта Георгиева, която е председател на организацията на ДСБ в столичния район Средец, беше освободена, тъй като като кандидат-депутат се ползва с имунитет. Останалите трима попаднаха в ареста.

Кандидатът за депутат от листа на РБ беше твърда в позицията си, че не би осквернила ничий паметник. Тя добави, че този паметник (на съветската армия - бел. ред.) осквернява достойнството на много хора.

По-нататък Марта Георгиева обясни, че за никоя институция този паметник не е такъв. Според нея монументът е ничий и незаконен. "Питах Общината и Областната управа чий е паметникът и той се оказа незаконен. Този монумент не е недвижима културна ценност и е важен само за руското посолство”, заяви още Георгиева.

От своя страна Страхил Ангелов контрира, обяснявайки, че подобен паметник на съветската армия има и във Виена. Той обаче бил отрупан с цветя, а върху него не се драскало. Според колоритния бивш "червен" депутат в конкретния случай не става дума за паметник на Сталин или Хитлер, а за паметник на 2 млн. руснаци, които са дали живота си, за да я има съвременна Европа.

Ангелов продължи нататък и обвини събеседничката си, че не познава историята си. В допълнение той попита риторично: Какъв паметник искате да има в София? На Хитлер ли...

Марта Георгиева допълни от своя страна, че е участвал и в боядисването на паметника пред централата на БСП на "Позитано". Тя допълни, че става дума за поредица от акции, които трябва да покажат какви са заплахите за България.

Кандидатът за "червен" депутат я контрира, че е разочарован от Георгиева. Според него тя трябва да дойде и да обяснява как ще построи нещо, а не че осквернява паметници.

Снимка: Архив

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес