Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отказа на Кипър

22 март 2013, 10:01 часа
Реклама

Русия не е заинтересована от предложенията на Кипър, заяви руският финансов министър, предаде БГНЕС.

По-рано днес беше съобщено, че кипърският финансов министър Михалис Сарис е напуснал Москва, където пристигна във вторник, за да получи подкрепата на руските власти.

Кипър не е получил от Русия исканата финансова помощ, но преговорите ще продължат. Това заяви Сарис преди излитането си от Москва, предаде Интерфакс.

„Мисля, че не можахме да получим подкрепата, която искахме, и финансовата помощ, която очаквахме”, заяви министърът.

„Русия все още може да ни предостави заем, като преразгледа условията по предишния кредит”, допълни министър Сарис.

Министърът добави, че Кипър все още не е готов да се откаже от тази възможност. „Сега обаче трябва да се върна вкъщи, защото положението е сериозно”, обясни Сарис.

Сарис искаше да получи смекчаване на условията по заема от 2,5 милиарда евро, предоставен от Москва на Никозия през 2011 г. и предложи на руснаците инвестиции в банковия и енергийния сектор в замяна на помощта.

"Кипърската делегация, включително министърът на финансите, напусна Москва", заяви дипломатически източник. Михалис Сарис се срещна в сряда с руския си колега Антон Силуанов, а след това и с първия вицепремиер Игор Шувалов, но не беше съобщено да е постигнато споразумение.

Вчера той заяви пред кипърската телевизия, че ще остане в Русия "толкова време, колкото е необходимо". Руският премиер Дмитрий Медведев посочи вчера, че кипърската делегация е донесла серия от предложения относно активите, които Русия би била заинтересована да придобие", но те не съдържали нищо ново.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес