Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роден в Армения, но израснал в България мъж, се бори за българска самоличност

29 март 2019, 09:12 часа • 3011 прочитания

29-годишният арменец Давид Акопян, който живее в България от малко дете, беше задържан и настанен в лагера за мигранти в Бусманци. Причината е, че през целия си живот Давид Акопян не е имал български паспорт или какъвто и да е документ за гражданство.

Много съм благодарен, че се отнасяха добре с мен. От момента на моето задържане в Бусманци отношението към мен винаги е било добро. Моят случай е доста различен, аз съм израснал тук, коментира мъжът.

Установяват неговата самоличност след като се свързват с арменското посолство. След проверка се установява, че е гражданин на Армения, но от 3-годишен живее в България.

Правил съм опити. От арменското посолство заявиха, че след като се върнеш в страната и минеш военното обучение, чак тогава можеш да вземеш паспорта си. Но това е много опасно за мен...

Живяхме две години в Бургас, след това се преместихме в Несебър. През 1992 г., когато дойдохме в страната с майка ми, не сме нарушили никакъв визов режим, влизаме законно в страната. Това, че нямах документи не ми попречи да ходя на училище, към мен проявиха голямо разбиране, ходих на училище и се образовах, въпреки че не получих диплома, споделя Акопян.

Има много такива случаи, моята адвокатка работи с много хора в такава ситуация. Причината е липсата на закон, който да разграничава случайте като моя и на един на афганистанец, например, дошъл тул преди преди 10 дни, който просто иска да премине от тук и да стигне до Западна Европа. Аз не познавам друга държава. Израснал съм тук в Несебър, с българи, обяснява той.

Акопян се надява най-скоро време да получи арменския си паспорт, защото без него няма да може да получи и български. Но преди това трябва да изкара военна служба в Армения. Надява се в родната му страна да направят изключение:

"Около 7500 долара струва да откупиш военната си служба в Армения, ако решиш да не я караш. Надявам се да ми я опростят. Иначе в момента мои приятели правят всичко нужно, за да ми помогнат да събера парите", разказва младият мъж.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес