Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решиха как държавата ще помага на земеделски производители и "Булгаргаз" ще връща надвзети пари

14 април 2020, 19:05 часа • 3776 прочитания

Важни промени в три закона бяха приети на второ четене в Народното събрание. Сериозни дебати породиха предложенията в подкрепа на българските земеделски производители. Повечето парламентарно представени партии имаха свои идеи в какво да се изразява тя, както и по отношение на санкциите, ако търговските вериги не спазят изискванията.

Поправките в подкрепа на българските производители бяха прекарани през Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, като чрез него в преходните разпоредби правят и промени в Закона за извънредното положение.

Изменението идва, след като МС прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Самите стоки пък трябва да са и на специални места и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че продуктите са регионално производство.

Промените в Закона за извънредното положение пък предвиждат, че ще се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв. на магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която представлява комплексен обект, които не предлагат стоки на български производители.

При повторно нарушение санкцията става от 30 000 до 50 000 лева. Поставя се изискването магазините да имат обекти в поне 3 административни области на страната. Санкциите за повторно нарушение ще се налагат, ако то е в рамките на три месеца от влизането в сила на наказателното постановление за първото нарушение. В текстовете е записано, че актът за установяване ще се съставя от БАБХ.

Става въпрос за нарушение, извършено в тримесечен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което е наложено наказание за същото по вид нарушение в същия търговски обект.

Промените предвиждат още, че кабинетът може да въвежда временна забрана за внос на храни от трети страни, които не са член на ЕС при спазване на всички международни договори, по които България е страна. Новият параграф с тези промени бе окончателно приет със 158 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Народното събрание отхвърли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, което тя направи от името на премиера Бойко Борисов, а именно правителството да осигури изкупуване на нереаилизирана продукция в резултат на кризата. Депутатите отхвърлиха предложение на ВМРО за удвояване на глобите.

Предложения

По време на разискванията Александър Сабанов от ВМРО предложи промени да се увеличат глобите, тъй като това било единственото нещо, което карало хората да спазват правилата. Той предложи, който наруши закона да подложени сакнция от 30 000 до 50 000лв., а при повторно нарушение от 60 000 до 100 000лв., за всеки обект. 100 000 лв. да бъде глобата и за трето и всяко следващо провинение.  Това негово предложение събра само 64 гласа "за" и 108 "въздържал се" и бе отхвърлено.

От БСП пък излязоха с предложениe да се разпише, че суровината е произведена в България. Социалистите предложиха и проценти на суровини, които да са от българско производство, като пример 75% от спиртните напитки да бъдат български. Социалистите твърдят, че това било съгласувано с българските производители и те можели да се справят. Парите от санкциите пък да постъпят във фонд "Земеделие" и да служат за подпомагане на българските земеделци.

Социалистите поискаха квоти за български храни в търговските вериги - поне 51 на сто от плодовете и зеленчуците да са български, както и 70 на сто от млякото и млечните продукти и вино, 20 на то месо, а 50 на сто пилешко.   Предложенията на левицата, направени от Драгомир Стойнев бяха отхвърлени от мнозинството със 107 гласа "въздържал се", 1 "против" и едва 58 "за".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи в Закона за извънредното положение да се запише предложението на премиера Бойко Борисов - държавата да изкупи продукцията на българските производители, които не могат да я продадат заради затварянето на пазарите, и да я раздаде на социално слабите. Идеята й събра 49 гласа "за" (всичките от БСП), 5 "против" (на двама депутати от ГЕРБ и трима от "Обединените патриоти") и 110 "въздържал се" и отпадна.

Критики

Същевременно, търговските вериги обвиниха министър Танева в лобиране за близки фирми. „Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени – министър Десислава Танева да им обясни (на потребителите) от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове“, призовават Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „Аванти“ и „Фантастико“ в общо изявление чрез Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Компаниите определят приетото вчера постановление като неработещо, а поведението на Танева по темата като деструктивно. Те допускат, че при приемането на документа от страна на Министерския съвет земеделския министър е подвела своите колеги в правителството относно неговото конкретно съдържание.

Закон за енергетиката

Общественият доставчик на природен газ "Булгаргаз" ще възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г., както и на такива с издаден лиценз между 5 август 2019 г. и 31 декември 2019 г.

"Булгаргаз" трябва да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лева на бизнеса, които те са платили на свободния пазар за природен газ. Това решиха народните представители, след като приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката.

Те се наложиха, след като "Газпром" се съгласи да върне 150 млн. лв., които са надвзети от авансови плащания. Именно част от тази сума са 45-те млн. на индустрията. А като причина това да не се случи до момента беше посочен законът, според който ако това се случи, ще има противоречие с Европейското законодателство и сме заплашени от санкции.

Промените бяха наложени и заради подписаното между руската компания "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" ЕАД допълнение от 2 март 2020 г. към договора от 15 ноември 2012 г. за доставка на природен газ. Допълнението доведе до намаляване на цената на природния газ с над 40 процента от 5 август 2019 г. Поради това "Булгаргаз" трябва да възстанови надвзетите суми на клиентите си.

На комисия депутатите от различните парламентарни групи бяха почти единодушни.

Промените предвиждат възможност КЕВР да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Комисията, в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

Както и с индустриалните си клиенти за срока до 31 декември 2019 година. 14 дни след подписване на споразумението газовият обществен доставчик възстановява парите. В едномесечен срок след превеждане на сумите газоразпределителните дружества и топлофикациите изчисляват какво има да връщат на крайните си клиенти, най-вече домакинства.

Сумите се приспадат еднократно от сметката за месеца, в който е изчислена разликата за домакинствата на газ, както и за тези на парно, но ако имат едномесечен отчет. Ако сумата за връщане е по-голяма от сметката, приспадането продължава от следващата до изчерпването й. Колко е приспаднато от сметката се записва в отделен ред.

За клиентите на парно, които са на годишен реален отчет, приспадането на парите ще е от изравнителната сметка. Спорът на първо четене, както и дебатът сега беше, че параграф 4 на промените в закона, изключва от връщането на парите за бизнеса, който е сключил договор по свободно договорени цени, както и борсовите сделки. Тъй като свободният пазар на газа действа от 1 януари, 2020 година, това не позволява фирмите да си получат надплатените суми от началото на годината до 31 март, които са около 45 млн. лева.

Мнения

По думите на председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов "Булгаргаз" вече е предоставил на КЕВР разчетите си за минал период и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5 август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов и добави, че така "Булгаргаз" ще знае на кого колко да връща

Валентин Николов уточни, че първо ще се връща надвзетото на дружествата с регулирани цени - газоразпределителни дружества и топлофикациите - до 31 март 2020 г., а на второ място ще са тези фирми, които като клиенти са получили синьото гориво до 31 декември 2019-а година.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", посочи Николов.

Пари на ръка ще се дават само на онези клиенти, които вече не са абонати на Топлофикация, но са ползвали парно в по-ранен период.

Според председателя на парламентарната енергийна комисия след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена. Той уточни, че заради задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми.

"Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари. Второ - защото Топлофикация е надвзела на своите клиенти заради топлата зима", завърши Николов, цитиран от БНР.

Атанас Костадинов от БСП посочи, че по негови сметки се падат по около 10 лв. месечно да бъдат върнати на домакинство. По думите му, приоритет трябва да е 150-те милиона лв. /които трябва да възстанови руската компания/ да бъдат насочени по-скоро към изграждането на газопреносни мрежи и разширяване на капацитета на няколко газохранилища у нас. Благородно е да върнем на всеки потребител, но като държавници, парламент, можеше да помислим по-прецизно и да разширим този обхват, подчерта Костадинов. Той очаква да бъдат заведени и доста дела.

Знам, че ще има ощетени субекти, защото не са търгували с "Булгаргаз" през този период, а се търсили други алтернативи, но това са възможните компенсации за крайните потребители, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов. За "Топлофикация"-София той посочи, че на дружеството трябва да бъдат възстановени приблизително около 40 млн. лв., което означава, че на абонат се пада да получи средно по 60-70 лева.

Закон за отбраната

Депутатите увеличиха пределната възраст за постъпване на военна служба. Това става с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Главната цел на промените е по-нататъшно намаляване на недостига на военнослужещи в армията. Според промените приемане на военна служба вече може да стане и за 40-годишните за всички категории военнослужещи.

Предлага се и увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация, и военнослужещите неупражнили правото си на пенсия - с пет години.

Това означава представителите на висшето ръководство на армията да могат да останат на изпълняваната до момента длъжност още 3 или 5 години, независимо, че са достигнали пенсионната според закона длъжност.

Предлага се също така създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили. Това ще става по решение на министъра на отбраната след предложение по команден ред.

В законопроекта е заложено въвеждане на срок от една година за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание "полковник" ("капитан І ранг"), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес