Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Можем да не плащаме в заведения, докато не получим касов бон

13 декември 2023, 21:15 часа
Реклама

Клиентите на заведения могат да не плащат сметката, докато не получат касова бележка. Това стана ясно с окончателното приемане на данъчните закони. Във всички заведения издаването на фискален бон е абсолютно задължително.

Стоил Илиев е собственик на заведение и вече 16 години застава зад всяка мярка, която цели прозрачност в бизнеса. „В края на краищата тези, които не са на светло пречат на тези, които са на светло и се получава една конкурентоспособност“, казва той пред БТВ.

Още: Ресторантьорите пак бесни на Асен Василев заради данъчните промени

„Не е ясно дали става дума за всички търговски обекти, или е само за заведенията. Работим с касови апарати, които са вързани с НАП, на касовата бележка има QR код, клиентът може сам да провери дали бележката е истинска, дали фирмата е реална или не“, казва председателят на сдружението на заведенията в България Емил Коларов.

Още: Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

„Разпоредбата създава задължение за всяко регистрирано и нерегистрирано лице по този закон да издава касова бележка за всяка продажба. Текстът не поставя изискване касовата бележка да се издава след плащане от страна на клиента“, допълва той.

ДДС ставката от 9% остава в сила за ресторантьорите още година. До 30 юни 2024 г. тя важи и за туроператорите, и фитнес услугите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес