Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтът на Централна гара струвал 61 млн. лева

04 април 2016, 20:29 часа • 1981 прочитания

Текат последни приготовления преди откриването обновената Централна гара в София. Цялостното подновяване на съоръжението струва 61 милиона лева и отне близо две години.

„Има много нови неща - видеонаблюдение, пожароизвестяване, пожарогасителна инсталация за цялата сграда. На съвсем други норми отговаря в момента конструкцията на сградата", заяви главният архитект на обекта Галин Василев пред bTV.

Коефициентите за якост са завишени два пъти - за София изискването е девета степен по Рихтер. Това е първата обществена сграда, изцяло оборудвана с водещи ивици за незрящи хора по пода, които свързват всички ключови обекти. Изпълнени са евроизискванията да има парапети и за малки деца, и хора с увреждания.

Полицейското присъствие е засилено, а вратите са конструирани така, че в рамките на 1 минута да пропускат 2000 души, още 1000 могат при извънредна ситуация да се евакуират през стълбите за горния етаж.

Всички ескалатори в сградата са на едно място.

Пероните са с изцяло обновени козирки. Информационните табла излъчват информация на български и английски, но аудиосъобщенията са само на български.

В сградата, на мястото на гишетата за пратки, вече има спортна зала и фитнес, на горния етаж детски кът и място за хранене с мозайка от старите жп архиви.

Старата петолъчка на герба на София е скрита под новата мозайка. Всички тези строителни действия са извършени без да бъде спирана гарата от експлоатация. Тя ще бъде открита официално преди Великден.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес