Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване: В България няма фирма с лиценз за разходка с балон

24 октомври 2024, 23:15 часа • 388 прочитания

От 8 хиляди до 13 хиляди лева струва употребяван балон с въздух. Това показа проверка на БНТ в един от сайтовете за продажба. Според гражданската въздухоплавателна администрация в повечето случаи притежателите на балони дори не знаят, че трябва да ги регистрират и да имат летателна годност. Самият процес не е труден и излиза около 1500 лева общо.

Само двама души са сертифицирани като пилоти в гражданската въздухоплавателна администрация, но по закон се признават и други лицензи. Оказва се, че контролният орган много често получава сигнали за нарушения, но трудно прави проверки.

Още: Парашутисти паднаха край Ботевград, има загинал (ВИДЕО)

"Правим проверки, но лошото е, че когато се организираме за проверка, обикновено изтича от някъде информация и докато ние стигнем до тях, те вече са изчезнали. Така преследвахме и човек, който вчера доведе до този трагичен инцидент", обясни директорът на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Анелия Маринова.

Още: Собственикът на балона с две обвинения след фаталния инцидент с парашутисти

В България няма фирми, които на практика имат лиценз да предлагат търговска дейност разходка с балон. "Тази дейност се изпълнява на ръба на закона, свързано е с един член, който касае спортната дейност или свързано с нетърговска дейност. Понякога спорим с колегите, които успяваме да установим контакт за изпълнение на подобна дейност, доколко тя е търговска дейност, доколко това са споделени преживявания.Има различни начини, по които те наистина се опитват в момента на границата на закона да продължават да изпълняват дейност", добави Анелия Маринова.

Още: МВР: Задържан е собственикът на балона, от който скочиха парашутистите

Любителите на въздушни преживявания могат да проверят дали един балон е изряден за полет в сайта на въздухоплавателната администрация. "Най-лесният начин е след като се види регистрацията на балона може да бъде проверено при нас дали подобен балон е регистриран и дали има летателна годност. Ние ще се постараем максимално бързо да поместим информация и на нашия сайт с това кои балони с българска регистрация имат летателна годност и са безопасни", каза директорът на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", каза още Анелия Маринова.

Още: Без регистрация е бил балонът, от който скочиха парашутистите

Проверка в няколко сайта показва, че дори и да има голям избор за полети с балон никъде в обявите не е обозначено, дали те са лицензирани и дали пилотът на въздухоплавателното средство е сертифициран.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес