Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширяваме военнотехническото си сътрудничество с Монголия

06 ноември 2012, 13:39 часа • 5131 прочитания

Доверието е ключовата дума в отношенията между Българя и Монголия, а страната ни е доверен партньор на азиатската държава в Европейския съюз.

Това беше подчертано по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Монголия Цахиа Елбегдорж в лаоската столица Виентян, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двете държави ще работят за засилване на военнотехническото сътрудничество, където има значителен неизползван потенциал. Президентът Плевнелиев открои традициите и качеството на българския военнопромишлен комплекс. От своя страна, Монголия може да предложи отлични условия за обучение на военнослужещи в тренировъчни центрове в страната.

Монголското правителство е заинтересовано от подписване на Споразумение за военнотехническо сътрудниество с България, посочи президентът Елбегдорж. Силен потенциал имат и контактите в области като производството на фармацевтични продукти и конкретно на генерични лекарства, където България е регионален лидер. Български компании могат да работят с Монголия и в производството на храни, вина и тютюневи изделия, както и в минното дело, където и двете страни имат силни традиции.

Българските университети са много привлекателни за монголските студенти, стана ясно още по време на срещата. Близо 3000 са монголските граждани, завършили, образованието си в България и страната има интерес от разработването на програми за обучение на монголски студенти в български висши училища.

В края на работното си посщение в Лаос за участие в Деветата среща на върха на АСЕМ президентът Росен Плевнелиев ще се срещне и с премиера на Кралство Тайланд Икнглук Шинаватра, след което ще участва в заключителната церемония на форума.

В Националната съвещателна палата в лаоската столица Деветата среща на върха на АСЕМ събра близо 150 държавни и правителствени ръководители от Европа, Азия и Тихоокеанския регион. Дискусиите преминаха под наслов "Приятели за мир, партньори за просперитет" и ще приключат с приемането на "Виентянска декларация" за засилване на партньорството за мир и просперитет и с Изявление на Председателя на Деветата среща на върха на АСЕМ.

Президентът Росен Плевнелиев окачестви форума в Лаос като много успешен за България, но и за Европа. На срещата са представени 60 на сто световната икономика и две трети от световната търговия.

"Чухме много силни послания, a лидерите бяха много конректни и ясни", допълни президентът. Глобалната икономическа и финансова криза, отношенията между Европа и Азия, рецептите за успех и за икономически растеж, борбата с бедността и с климатичните промени бяха сред обсъжданите теми по време на срещата, съобщават още от Крос.

"Ползваме се с много силно доверие и с добра репутация сред държавите от региона и задачата на политиците и на бизнеса е да предложат смислени проекти, които да бъдат изпълнени", обобщи държавният глава резултатите от разговорите си с близо 20 лидери в рамките на Срещата на върха на АСЕМ във Виентян.

Редактор: Евгения Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес