Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкопките до Ларгото се превръщат в блато

19 юни 2014, 10:02 часа • 29330 прочитания

Уникалните разкопки на древна Сердика в самото сърце на столицата са потънали целите в огромни зелени локви, пълни с кал и стърчащи треви, които достигат височината на малки дръвчета.

Тази потресаваща картина на археологическите ценности, които бяха разкрити при строежа на метрото от двете страни на ЦУМ, ще видят само след два месеца представителите на Европейската комисия, пише "Преса".

Те са част от международно жури, което ще трябва да избере след две години оспорвана битка кой български град ще заслужи честта да стане европейска столица на културата през 2019 г. На 29 август Стив Гриийн и Елизабет Витух от Виена заедно с българските им колеги ще разглеждат града и ще слушат концепциите на управляващите за бъдещето на София, каза Севдалина Войнова от Асоциацията за развитие на София. В следващите три дни ще сторят същото и с конкурентите на столицата – Пловдив, Варна и Велико Търново. На 5 септември вечерта журито ще даде финалната си оценка дали София има потенциал да стане културно сърце на Европа през 2019 г.

А междувременно в центъра на столицата продължават да зеят грозни дупки като малки басейни и има големи шансове София да загуби един от козовете си в битката – реставрацията на разкопки на антична Сердика и адаптирането им в уникален подземен музей. По план още през 2013 г. това място трябваше да се превърне в едно от най-красивите културни средища в столицата.

Вече повече от година обаче съдебни процедури бавят финалната консервация на старините, въпреки, че от Министерството на културата са отпуснати 16 млн. лв. по ОПРР. Парите трябва да бъдат усвоени в срок, за да не бъдат загубени.

Все още обаче няма избран изпълнител за втория и третия етап от проекта заради обжалване на първата процедура. Обществена поръчка още не е обявена, макар че това трябваше да стане още през май. Новият изпълнител може да бъде отново обжалван и да доведе до поредното забавяне.

"Макар че МК е бенифициент на проекта, ние сме безкрайно притеснени от цялото това протакане на изпълнението му", каза зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. "Общината е инвестирала над 6 млн. лв. в обекта, сложихме и охранителни камери. Тези дни ще направим за четвърти път обезтревяване от паразитната растителност", обеща той.

Според експерти е крайно наложително да се направи полева консервация на изложените на открито обекти.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес