Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Райко Байчев от Actualno.com с отличие "Майстор на словото" от конкурса Web Report

01 юни 2024, 09:24 часа • 4119 прочитания

Райко Байчев от Actualno.com получи отличието "Майстор на словото" на церемонията по връчването на отличията в конкурса за чиста журналистика Web Report 2024, организиран от Dir.bg. Събитието се състоя на 31 май, а нашият колега бе отличен заради текста си "Ида и аз подир нея".

"Аз прекарах доста време да пиша този текст. И не го казвам, за да се изтъкна. Това не е нещо, което изобщо в медиите трябва да се споменава - че някой работи бавно. Но аз съм такъв. Казвам го, защото по време на този сблъсък, който човек води със собствения си материал, той изпитва наслаждение, което вярвам, че е познато и на наградените, и на номинираните, и въобще на всеки, който харесва нашата професия. Благодаря на колегите от Actualno - едно много хубаво и свободно място, в което работя от доста време. Един беше казал, че всеки е защитник на свободата на словото до момента, в който не прочете нещо, което не му харесва. При нас се стараем да се ограничим до първата половина на това изречение. Един от големите майстори на словото беше Борислав Зюмбюлев - Бог да го прости!", каза нашият колега при получаването на наградата.

Това е трета награда на Райко Байчев от конкурса Web Report. През 2019 г. и 2022 г. той отново бе отличен, но в категория "Култура и изкуство".

Още: Изкуствен интелект в журналистиката - опасност или възможност за прогрес?

Снимка: Actualno.com

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев (1968-2024) бе отличен посмъртно с награда за цялостен принос в журналистиката в рамките на седмото издание на конкурса.

Наградата за цялостен принос бе връчена от Светослав Иванов и получена от Георги Милков. "Чиста журналистика се прави с чисто сърце. А Борислав Зюмбюлев имаше чисто сърце", каза Милков. "Днес е ден, в който се сбогувахме с колега, аз мога да кажа – и приятел", каза Светослав Иванов, който бе член от журито на конкурса. Добрият журналист по правило е добър човек, няма добър журналист, който да не е добър човек, допълни той.

Другите наградени

Общо 14 отличия бяха връчени на церемонията на Web Report 2024. 

Лауреат в категория "Общество" е Анна Карадакова от "Нова телевизия" за материала "Битка за детските сърца", "Истински истории" – Георги Караманев от "Дигитални истории" за "Исус. Програмистът, дошъл от гетото", "Култура и изкуство" – Калоян Константинов от "КлинКлин" за "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия", "Икономика" – Михаил Мишев от "КлинКлин" за "Ромите ни претопяват – не! Те са ключ към икономически подем", "Технологии и иновации" – Мая Димитрова от Българската национална телевизия (БНТ) за "Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?", и "Спорт" – Петър Георгиев от БНТ за материала "Смелото сърце на Георги Пеев – репортаж за един шампион".

Още: Евгений Тодоров: Не научихме урока на Нери, че журналистиката е служене на обществото, а не на евтината емоция

Осем специални награди получиха за видеорепортаж – Станимира Атанасова от bTV за "Винаги Джулия", фоторепортаж –  Юлиан Петров от Lap.bg, за "Стилиян Петров по време на "Мач на Надеждата", и подкаст – Константин Мравов от БНР, "Бинар" за "Destructive Creation за ПСА, графитите и лицемерието на Столична община".

За "Млад автор" – Ангелина Ангелова за репортажа "В клас с трима ученици – история от Драгоман", публикуван в Scool Media. Сред наградите тази година е и "Зелено перо" – за журналистика, отговорна към природата, тя е за Свилена Велчева от "Еко Варна" за "Побити камъни – побита с отпадъци история в сегашно време". Петър Нанев от bTV беше отличен в категорията "Гореща точка" за материала "Оцелели след атаката на "Хамас" в кибуц Бе’ери"

За първи път тази година се връчва специален приз за журналистическо разследване. Отличието получи Мария Ванкова от bTV за "Лекарство на всяка цена", предаде БТА.

Журито 

В журито на конкурса тази година участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова - журналист и продуцент в БНТ, журналистът и писател Анна Заркова, Ива Дойчинова - програмен директор на радио "Фокус", Методи Владимиров - изпълнителен продуцент "Новини" в "Нова телевизия", Ваня Николова - журналист и сценарист, журналистът на bTV и водещ на "120 минути" Светослав Иванов, главният редактор на "Капитал" – Алексей Лазаров, главният редактор на Dir.bg – Никола Костадинов, главният редактор на Offnews.bg – Владимир Йончев, Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти, Ирина Велева - главен редактор на "Мениджър нюз", Евгени Димитров - основател на агенция "Булфото", Илияна Захариева  - директор "Корпоративни комуникации" в А1, Николай Петров - старши редактор и водещ на програма "Хоризонт" в БНР, и Александър Попов - главен редактор на Dnes.bg.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес