Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работодателите все още нямат документи за предстоящото вдигане на пенсиите

01 октомври 2012, 18:24 часа • 4188 прочитания

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, заяви в предаването "Нещо повече" по БНР, че работодателите все още не са получили документите за предстоящото вдигане на пенсии от 1 април следващата година.

"Медиите съобщават за намерението на министър Тотю Младенов. Драматичното е, че си общуваме през медиите. Но има няколко положителни новини. Едната е увеличаването на осигурителната ставка за служителите в МО, МВР и Министерството на правосъдието. Те досека плащаха доста занижени вноси. Тези вноски ще бъдат включени в бюджетите на министерствата. Има и неща, които ни смущават. Първо, осигурителният доход се вдига с 4 инструмента. Първият е, че се вдига минималната заплата. Вторият е, че се вдига и максималният осигурителен доход. Третият е, че минималните осигурителни прагове се вдигат средно с 3,3 процента. И четвъртият е, че работодателят ще поеме 3 болнични дни", заяви той, цитиран от КРОСС.

Данев подчерта, че е тревожно планирането на безработицата през следващата година. "Не може, без да имаш ръст на производството, ръст на БВП да разчиташ,че ще свалиш безработицата. Ако новите работни места се открият на гърба на бюджета, това не решава проблема", смята Данев.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес