Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първо заседание за номинации за главен прокурор - нула предложения

19 септември 2024, 09:54 часа • 352 прочитания

Няма постъпили предложения за главен прокурор в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и няма да се правят предложения за кандидати за обвинител номер едно на днешното заседание на Пленума на ВСС.

Това стана ясно на 19 септември, когато Пленумът започна първото от серията от 4 заседания, на които може да се предлагат кандидати. Иначе избор на главен прокурор от страна на ВСС с изтекъл мандат ще има чак на 16 януари 2025 г., след като съдебният съвет размрази процедурата.

Още: "Усеща се форма на комфорт": Как се избира главен прокурор? Говори съдия Атанаска Дишева (ВИДЕО)

Кой може да предлага кандидати?

Право на номинации имат минимум трима членове на Прокурорската колегия, както и правосъдният министър. След промените в Закона за съдебната власт главен прокурор се избира с 13 гласа вместо с досегашните 17.

Вчера адвокат Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия се самопредложи за главен прокурор, но няма как да бъде вкаран сред номинациите, ако не са изпълнени горепосочените изисквания.

Снимка: БГНЕС

ВСС отстрани Иван Гешев през 2023 г. заради уронване на престижа на съдебната власт след думите му за "разчистване" на "политическия боклук". Оттогава изпълняващ функциите е Борислав Сарафов, който преди това беше заместник на Гешев.

Още: Член на ВСС не смята, че ще бъдат избрани качествени хора за главен прокурор и председател на ВАС

Имаше доста политически реакции, главно от ПП-ДБ, че не трябва ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и нови ръководители на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Коалицията дори внесе такова законодателно предложение.

Стана ясно също така, че месец след избора на обвинител номер едно ВСС ще избере и председател на ВАС: След главен прокурор: ВСС с изтекъл мандат ще избира и председател на ВАС.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес