Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първан Симеонов: Събитията в Западна Европа и Турция са повлияли на плановете на българите за почивка

11 август 2016, 21:45 часа • 2147 прочитания

Тревожните събития в Западна Европа и Турция са повлияли на плановете на българите за почивка. Това каза Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“, по повод последното проучване на социологическата агенция.

Над 80 на 100 от българите в последните няколко месеца не са планирали пътуване в Западна Европа или в Турция, а при едва 6 на 100 от запитаните, събитията на тези места не са повлияли на плановете им, обясни социологът.

„Има и 6 на 100, които твърдят, че са планували пътувания по тези места с различна цел, често и с цел почивка, но терористичната заплаха в Западна Европа, както и бурните събития в съседна Турция са повлияли на плановете им. Тези 6% са приблизително над 300 хиляди българи. От днешна гледна точка можем да кажем, че терористичните заплахи и терористичните реалности в Западна Европа и неуспешният опит за преврат в Турция са повлияли на плановете за пътуване на около над 300 хиляди българи“, посочи Симеонов.

Той каза още, че около 40 на 100 са хората, които заявяват, че това лято са почивали или ще почиват на Българското Черноморие.

„Както може да предположите, хората с по-благоприятна житейска перспектива, с по-високи доходи са и онези, които в по-голяма степен изразяват склонност да почиват на нашето Черноморие“, обясни Първан Симеонов.

„Галъп интернешънъл“ постави в своето проучване и въпроса за смъртното наказание, което стана актуална тема покрай събитията в Турция, каза Първан Симеонов. Той посочи, че българите са по-скоро резервирани към смъртното наказание като мярка. Положително е, че обществото ни не навлиза в крайности, коментира социологът, съобщи "Фокус". 

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес