Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Противниците на "Змейово": Искаме хората да са здрави

24 май 2013, 15:37 часа • 9156 прочитания

Интересът на хората от Стара Загора е да сме здрави, заяви Николина Горова, един от съвносителите на предложението за провеждане на местен референдум с въпрос "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?" и общински съветник в Стара Загора от ВМРО-БНД, предаде БГНЕС. 

Група поддръжници на идеята за затварянето на полигона "Змейово" се събраха днес, за да призоват своите съграждани да упражнят правото си и в неделя, в деня на референдума, да отидат до урните, за да изразят своята позиция по въпроса. 

"Доброто, което се случи е, че местната власт застана зад своите граждани и подкрепи провеждането на референдума", подчерта Горова и напомни, че в неделя гласуването ще започне в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа и ще става в същите избирателни секции, в които се гласуваше и на парламентарните избори на 12 май. Горова определи като цинично изказването на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че няма да се съобрази с решението на референдума. 

Доц. Добринка Лолова, заместник-председател на българския център за зелена икономика, която от години изследва въздуха над Стара Загора, е убедена, че когато на полигона край Змейово се работи, се увеличава и замърсяването на въздуха над града. Тя анализирала данни от пунктовете за наблюдение на атмосферния въздух в града и е напълно убедена, че повишаването на нивата на вредните вещества във въздуха в малките часове на денонощието няма как да се дължат на трафика в Стара Загора. Според нея "Мини Марица Изток" и топлоелектрическите централи в Маришкия басейн не могат да са причина за замърсяванията на въздуха над Стара Загора, а се отразяват само на въздуха над Раднево и Гълъбово. 

Според Цвета Христова от инициативна група "За чист въздух над Стара Загора" полигонът край Змейово е основната причина за замърсяване на въздуха над Стара Загора с азотни окиси, фини прахови частици, сероводород и други вредни вещества и по негова вина белодробната заболеваемост на децата в Стара Загора е два пъти по-голяма отколкото на връстниците им в други региони (по данни на Министерството на здравеопазването към 2006 година – бел.ред.). Тя цитира и данни на общопрактикуващите лекари от града, според които общата заболеваемост в града е нараснала няколкократно, а в не малко случай причината за заболяванията остава неясна за медиците.

Предстои и Комисията по петициите в Европейския парламент да разгледат петицията на инициативна група "За чист въздух над Стара Загора" с искане за по-чист въздух над Стара Загора, под която стоят подписите на над 30 000 души.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес