Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестите във Вуковар напразни – кирилицата ще бъде въведена

06 февруари 2013, 11:19 часа
Реклама

Хърватската депутатка Ружа Томишич изпрати официално искане до хърватското правителство да отложи въвеждането на двуезичност във Вуковар, пише днес македонският вестник “Вечер”.

Изданието посочва, че нейната партия е започнала петиция за събиране на подписи срещу въвеждането на кирилицата във Вуковар. Събрани са 4343 подписи. Въз основа на подписите Томишич е изпратила искане до премиера Зоран Миланович за временно отлагане на въвеждането на кирилицата.

Кирилицата ще бъде въведена преди местните избори в страната, независимо от протестите на гражданите.

Неназован източник от правителството е заявил, че за разлика от Хърватската демократическа общност (ХДО), те не търгуват с човешките права.

Във Вуковар през изминалите дни имаше сериозно напрежение заради въвеждането на кирилицата и сръбския език като служебен в общините, където повече от една трета от населението е със сръбски произход.

Десни партии и сдружения на военни ветерани започнаха протести срещу решението. Според депутата Драган Църногорац гражданите ще разберат, че това не е причина да гласуват за някого. Црногорац заявил, че кирилицата не трябва да представлява страх за никого.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес