Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестите в Босна продължават

12 юни 2013, 17:04 часа • 11952 прочитания

Протестната вълна обхвана и Босна и Херцеговина. Хиляди граждани на столицата Сараево и други градове на балканската държава - Мостар, Баня лука, Зеница, Тузла и Горажде – излязоха на протест заради проблем с ЕГН-та. Някои експерти виждат в демонстрациите "начало на революция", предаде БГНЕС.

Протестите започнаха на 5 юни и оттогава продължават с различна интензивност почти всеки ден. Ключов момент беше 6 юни, когато няколко хиляди души обградиха парламента на страната и не позволяваха на депутатите да го напуснат. Блокадата продължи до 4.00 часа на следващия седми юни.

Основното искане на протестиращите е да се приеме Закон за ЕГН, без който децата, родени след 12 февруари 2013, не могат да получат документи. Законът не беше приет заради споровете между политическите партии.

Вчера босненският министър-председател, хърватинът Векослав Беванда, заяви, че не възнамерява да свиква среща на кабинета заради действията на протестиращите. "По закон заседанието на правителството трябва да се проведе в сградата на парламента. В настоящия момент за това няма условия", каза той, цитиран от местните медии. Според него властите не могат да работят нормално откакто започнаха протестите.

Представители на партията Хърватска демократическа общност на Босна, чийто член е Беванда, също няма да участват в работата на тези две учреждения заради липсата на сигурност. Сръбските партии в Босна по-рано също изрази нежелание да работят, защото условията в Сараево не са безопасни за тях.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес