Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Петър Маринов: Младите хора ще допринесат да се развие европейския манталитет в България (ВИДЕО)

21 юни 2024, 17:35 часа

„Най-лошото на нашия нов капитализъм е, че той се прави от комунисти и има недъзите на комунизма. Той е точно копие на марксисткото разбиране за капитализъм. Той няма нищо общо със съвременните западни общества, със съвременните икономически закономерности на западните общества. Той е капитализмът на Маркс, т.е. човекът няма стойност, пролетариатът няма стойност. В този смисъл това ни е проблемът на нас във всяка една област на обществения живот - не само в психиатрията или медицината.“, казва проф. д-р Петър Маринов в разговор с Кънчо Кожухаров в предаването "Видимо и невидимо: Изопачената история". Петър Маринов е съдебен психиатър с дългогодишен опит, председател на Националната асоциация на експертите по психично здраве, университетски преподавател и автор на многобройни научни трудове и публикации в наши и чуждестранни издания.

Реклама

Още: Михаил Иванов за „Възродителния процес“: Помирението не се състоя напълно, защото не се направи политическа оценка (ВИДЕО)

Една от мръсните тайни на Руската империя, СССР и днешната путинова Русия наред с политическите убийства, концлагерите и мъченията в затворите е т.нар. наказателна психиатрия. Тя започва с император Николай I, който обявява философа Чаадаев за луд и го вкарва задълго в болница. Но истинският разцвет на наказателната психиатрия идва в Съветския съюз, когато затварят политически неудобни хора в така наречените „психушки“ и ги тъпчат със силни лекарства, за да ги увредят, ако не психически, то поне физически. През съветските „психушки“ са минали над 700 хиляди души.

Проф. Маринов разказва, че заради методите на „лечение“ и безобразията, извършвани в психиатричните здравни заведения в СССР Руското общество на психиатрите е изключено от Световната психиатрична асоциация през 80-те години на миналия век. Причина да бъде атакувана и изключена съветската психиатрия е концепцията за т. нар. „вялоразвиваща се шизофрения“ или бавно протичаща шизофрения, диагноза използвана за политически цели. Един от големите привърженици на тази диагноза и лечение е акад. Снежневский – Председател на Научния съвет по психиатрия в Академията на медицинските науки на СССР. „В последствие лидерите на Българската асоциация по това време тихомълком подават и те молба, да не останат по-назад, да бъдем изключени от Световната психиатрична асоциация.“

След настъпилите през 1989 г. промени новосъздадената Българска психиатрична асоциация става отново член на Световната психиатрична асоциация.

Въпреки комунистическия режим и „политкоректността“ на България можем да се похвалим със световно признати учени в областта на психиатрията, такива като проф. Никола Шипковенски - основоположник на психопатологията и в частност на модерната съдебна психиатрия в България.

Още: Йово Николов: "Величие" е саморасъл политинженеринг (ВИДЕО)

Според госта е срамно, че книгата на проф. д-р Никола Шипковенски „Ятрогения или освобождаваща психотерапия – кръстопът на всеки лекар“, издадена първо на немски през 1965 г., преведена на японски 1975 г., излиза на български едва през 2016 г.

„За радост поколенията вече се сменят и новите млади и читави хора ще допринесат много за това да се развие европейския манталитет. Има го в България, вярвайте ми, има европейски манталитет на всички нива от средно до най-високо ниво и колкото по-нависоко, толкова по-малко е другият манталитет – азиатският.“

Целия разговор на Кънчо Кожухаров с проф. Петър Маринов гледайте във видеото.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес