Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Иван Илчев: Със свой репортаж БНТ урони престижа на СУ

02 август 2012, 14:02 часа • 17918 прочитания

Ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев изпрати писмо до генералния директор на БНТ г-жа Вяра Анкова. Повод за това е недоволството му във връзка с начина, по който са били отразени резултатите от първото класиране на приетите студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Новината бе излъчена в емисията "По-света и у нас" в 20 ч. на 1 август 2012 г.

Информационна агенция КРОСС публикува пълните текст на писмото, адресирано до Вяра Анкова, генерален директор на БНТ.

Уважаема госпожо Анкова,

С огромно огорчение се обръщам към Вас, за да изразя категоричното си недоволство от начина, по който бяха отразени резултатите от първо класиране на приетите студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в емисията "По-света и у нас" в 20.00 ч. на 1 август 2012 г.

Репортерката, отразила събитието, заблуди българската общественост, като поднесе манипулираща и уронваща престижа на Софийския университет информация за нулева година в Химия и Физика. Приемът и класирането вървят както всяка година. Дори за Факултета по химия и фармация през тази година броят на кандидатите е по-голям от миналата. Такова нещо няма. Чрез този репортаж бе нанесена обида на кандидат-студентите и техните родители, на преподавателите от Физически факултет и Факултет по химия и фармация. Едва ли е нужно да напомням, че Софийският университет е единственият български университет, който присъства на почетно място в международните класации и това в немалка степен се дължи на научната и образователна дейност на колегите от двата факултета. Манипулацията е атака срещу Софийския университет.

Настоявам в емисията "По света и нас" тази вечер от 20.00 ч., по същото време, в което е излъчен репортажа от 1 август да бъдат поднесени извинения към кандидат-студентите, техните родители и преподавателите от Софийския университет.

Позволявам си да кажа, че не за първи път имаме проблеми с въпросната репортерка.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес