Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Превръщаме се в демографска пустиня“: Икономист с мрачна прогноза

01 февруари 2024, 08:45 часа
Реклама

В следващите години 70% от страната ще е демографска пустиня. Такава мрачна прогноза направи Кузман Илиев в ефира на Нова телевизия. Икономистът обясни и защо смята така. „Заради бежанците либерализираме целия законодателен процес в посока на това хора, които са влезли в Европа незаконно, да идват обратно тук, независимо колко време се изкарали там, като се събират със семействата си, а сметката се плаща от българския бюджет“, каза той.

ОЩЕ: Доц. д-р Бърдаров: Възможен е демографски рестарт с комплекс от мерки и ефективни здравни политики

По думите му хората бягат от България или бягат в големите градове, защото е невъзможно да правят бизнес. Малкият и средният бизнес в малките населени места и по-отдалечени от центъра, били в сложна ситуация. „Ако сте предприемач, там не може да правите бизнес и сами си създаваме пречки“, каза икономистът.

Според него когато се вдига минималната работна заплата, тя отговаря за конкретния регион. „Но ако вземете половината от средната брутна заплата в София и я изкарате извън уравнението, се получава една минимална работна заплата, която е невъзможна и за Видин, и за Враца“, коментира Илиев.

Според него всичко това води до ситуация, невъзможна за бизнес и трудна за инвестиции, и след като няма житейска перспектива хората бягат в големите градове.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес