Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството заделя още милиони за културни проекти

18 септември 2024, 15:46 часа • 457 прочитания

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 г. в размер на 1 700 000 лв. за финансиране на проекти на държавни и общински културни организации и структури с цел създаване и развитие на културни продукти.

Материалите бяха внесени за разглеждане на заседанието на Министерския съвет от Министерство на културата и са в изпълнение на политики по чл. 1, ал. 5, т. 5.1.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Още: Къде са парите от Национален фонд "Култура"? Артисти алармират за опасност от нулева година

С проекта на постановление се одобряват допълнителен разход в размер на 1 700 000 лв. по „Политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство“, която се осъществява посредством две бюджетни програми на Министерство на културата. Средствата са част от заложените в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Култура и изкуства“. Те ще бъдат предоставени, както следва: по бюджетна програма „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) - 1 млн. лв. и по бюджетна програма „Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ на Център за подводна археология (ЦПА) - 700 000 лв. Това са двата основни държавни културни институти с нормативно определени в Закона за културното наследство компетенции в областта на проучването, опазването и популяризирането на недвижимото културно наследство, включително подводното културно наследство, подчертават от правителствената пресслужба.

Още: От МРРБ към общините: 53 млн. лв. са вече платени авансово по Инвестиционната програма

Целта е да бъдат финансирани проекти на двете институции, с което да се подпомогне тяхната дейност, свързана с представяне и популяризиране на културно наследство на страната ни, както и да се стимулира капацитета им за опазването и проучването му. Чрез допълнителните средства ще бъдат създадени културни продукти, за представяне и популяризиране на културното ни наследство пред широката публика. Ще се насочи вниманието на обществеността към обектите на културното наследство, ще ги направят по-достъпни и ще акцентират на тяхната значимост. Ще се защити българското недвижимо културното наследство чрез качествено и модерно поднесено съдържание и чрез дигитализация на информация и данни. Така ще бъдат създадени предпоставки за изпълнение на основните задачи на двата културни института, заложени в Закона за културното наследство. Със създаването на културни продукти ще бъде разширен и подобрен достъпът до културното ни наследство и ще бъдат привлечени нови публики. Създаването на тези културни продукти е актив за развитие на обществото и знанието в сферата на културното наследство.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес