Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потърпевши от протестите пред кино "Одеон": Бяхме нападнати от тълпа провокатори-рецидивисти

13 юни 2023, 10:47 часа • 2743 прочитания

Потърпевши от протеста пред кино "Одеон", случил се на 10 юни заради прожекцията на филма "Близо" като част от "София прайд филм фест", разпространиха отворено писмо със свидетелски разкази от злополучната вечер.

Според потърпевшите те са били нападнати от агресивно разпространяващи противообществена антиджендърна идеология крайни националисти. Деян Чилов, Галина Лачева, Георги Спасов и Троян Михайлов, които са подписали писмото, твърдят, че след осуетяването на прожекцията на филма "Близо" в медиите се разпространява невярна информация за словесен сблъсък, предизвикан от агресивно поведение на жена, дошла да гледа филма в кино "Одеон", към друга жена, дошла да протестира срещу прожекцията.

"Настояваме да вземете предвид преките ни свидетелства и да не допускате дезинформация, на каквато станахме свидетели дори по БНТ тези дни, било то под политически натиск, било то поради пропуски в проверката на фактите. Призоваваме българската общественост като цяло за масово противопоставяне на пропагандата на антиджендърна идеология в нашата родина България! По силата на тази идеология, това да отидем на кино, за да гледаме филм за изстраданото приятелство на двама юноши (без никакви сексуални извращения, абсурдно вменявани от разярената тълпа, издевателствала на прожекцията) ни прави:

- "гнусни мръсни педофили", "изроди", "нагли джендъри" и пр., които подлежат на "насмитане" (по думите на уж призваната да въдворява ред охрана на кино "Одеон") и на прогонване от района на любимото ни кино, с твърдение от присъствали представители на полицията, че това им била работата...", се казва в отвореното писмо.

Снимка: Галина Лачева

Към писмото потърпевшите прилагат снимков материал, на който се виждат не само участниците в протеста, хората, дошли да гледат филм, но и служителите на кино "Одеон", които са били на работа във въпросната вечер. Снимките са скрийншотове от видео.

Ето част от свидетелските разкази в отвореното писмо, които публикуваме със съкращения:

Деян Чилов: "Готов съм да опровергая позицията на ПП "Възраждане" и подкрепя с официални свидетелски показания видеозаписите, на които ясно се вижда, че провокациите и тормозът над нас, зрителите от страна на т.нар. протестиращи започват много преди гореспоменатата "дошла да изрази гражданската си позиция жена" да нападне гърбом с крясък на омраза в ухото и опипване на лицето Галина Лачева, докато влачи след себе си невръстно момиченце."

Галина Лачева: "Това далеч не бе първата ми среща със самоназначилия се за "ловец на педофили" на нацията Аленчо Симеонов и системен провокатор срещу събития, посветени на човешките права, равнопоставеността и демокрацията, от групировката "Младите срещу системата", присвояваща си борбата за социална справедливост. Той редовно се движи в пакет с Александър Александров - натрапчиво арогантен симпатизант на БНС и директор на съмнителна фондация. Свидетел съм на опит за яхане от тяхна страна на не един от феминистките протести срещу насилието към жени и други малцинствени групи, с претенциите, че жените били техни и те били имали право да им диктуват какво са, как са и защо."

Снимка: Галина Лачева

Георги Спасов: "Когато отидох да гледам "Близо" в "Одеон" знаех, че отпред се очакват провокации и неадекватни изпълнения. Не очаквах обаче, че ще отменят прожекцията. Когато там се засякохме с Галина Лачева - ние сме приятели, тълпа от над 30 души почна да ни крещи в лицата, че "не искали гей парад". Все едно такъв се провежда в момента или някой ги кани на прайд (което не значи "парад", а шествие в защита на човешките права, явно незначещи за тях нищо). Напротив, те сами решават всяка година да ходят пред София прайд и да псуват, заплашват и прочие."

Троян Михайлов: "Отидох да прибера приятелите си от тълпата, която блокираше входа на Кино "Одеон". Да ги прибера и да се уверя, че в пространството няма да останат следи от отвратителните антиджендърни плакати и стикери. Докато чистехме дружно всички - шепа души срещу тълпа от националисти - почнаха да блъскат приятелите ми да ги притискат с неуместни лични въпроси ("Как се казвате? Момчета ли сте? Момичета?"). Мен ме сметнаха за дете (питаха "Как се казват мама и тате?"). Бях оставен уплашено да питам "Защо го правите това? Грозно е това, което правите." Не искаха да ме чуят, продължиха да ме инфантилизират, една жена от отсрещната тълпа не ме остави намира, да ме милва (?!?!) като "дете попаднало на погрешната компания". Отдавна не съм дете и не толерирам тормоза както на деца, така и на възрастни. На 21 години съм. Отидох да си прибера приятелите и да изчистя града си."

Отвореното писмо завършва с призив за участие в шествие против фашизма на 15 юни от 18:30 ч., което ще тръгне от Президентството, ще премине през централата на ПП "Възраждане" и ще завърши пред Народното събрание.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес