Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последни две седмици гласуване за конкурса и грантовете в "Хижа на годината" 2024

17 септември 2024, 13:55 часа • 415 прочитания

Над 14 000 гласа са дали запалените планинари за любимите си хижи и заслони до момента в инициативата "Хижа на годината". Нито един от над 100 номинирани обекта за настаняване не е останал без глас, разкриват организаторите от списание 360mag.bg и Български туристически съюз. Своите предпочитания в конкурса и предложените за подкрепа с грантове са изразили туристи от цялата страна. За разлика от механиката за гласуване от миналата година, през 2024 г. планинарите обосновават своя избор с отговор на допълнителни въпроси - кога последно са посетили избраната хижа и защо смятат, че е заслужила.

Кампанията по гласуване в конкурсната програма и направлението "Подкрепа за хижите" ще продължи до 30 септември включително на huts.360mag.bg, след което резултатите ще бъдат оповестени на специална церемония по награждаване в началото на октомври. Тя ще се състои на 9.10 в залата за катерене Walltopia, а водещ ще е любимият ТВ и радио водещ Димитър Павлов. От БТС ще подсигурят безплатни нощувки на хижарите, дошли за церемонията от други краища на България.

Още: Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

Категориите в "Хижа на годината"

Тази година "Хижа на годината" разшири своя обхват като включи една конкурсна категория повече и те вече са 9 на брой. Целта е да бъдат отличени най-добрите примери в планината по критериите, зададени в категориите.

– Най-добра хижа, обслужвана без МПС

– Най-добра хижа, обслужвана с високопроходим автомобил или лифт

– Най-добра хижа, обслужвана с лек автомобил

– Най-добър заслон, стопанисван на място

– Най-добър заслон, нестопанисван на място

– Хижа с най-добра кухня

– Хижа с най-устойчиви еко практики

– Хижа/заслон с най-успешен рестарт

– Най-чиста хижа

Увеличен бе и размерът на паричния фонд за подкрепа на хижите като през 2024 г. той възлиза на внушителните 65 000 лв. в общо 7 гранта, предоставени от няколко български компании както следва: 

– Хижа за пример – Грант за технологични въведения

– Грант за облагородяване на района и пътеките около хижа/заслон

– Грант за строителни материали и специализиран труд

– Грижа навреме – аптечки за първа помощ около хижи и заслони

– Без емисии в планината – зарядна станция за е-автомобили

– Аварийна соларна система за заслони

– Грант за подобряване на легловата база

След като станат ясни хижите и заслоните, спечелили грантовете, ще бъдат обявени подробности във връзка с изпълнението на акциите по конкретната грантова програма. Над 60 души вече се записаха за доброволци, които ще дадат своя принос в подобряването на материалната база и инфраструктурата, предвидени в съответната акция. Между тях впечатление прави немалката група на IT специалистите, които безвъзмездно ще добавят още стойност към проектите, заложени по план. 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес