Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарът в Сливенско е локализиран

30 август 2020, 15:35 часа • 1115 прочитания

Пожарът в гората над сливенските села Селиминово и Голямо Чочовене е изяло локализиран, а от западна посока е спряно изцяло разпространението му. Това обяви главен инспектор Андрей Алексиев, който ръководи гасенето на пожара. В гасенето участват и доброволци от селата, съобщава БНР.

В източна посока също е спряно разпространението на огъня, но има все още няколко горящи огнища, каза главен инспектор Алексиев. „В момента работим съвместно с екип от БА, с верижна машина, която прави просека и два наши противопожарни автомобила, които извършват гасителни действия. Сега вече можем с вода да гасим и това е по-ефикасно. Чакаме и допълнителни подкрепления да ни донесат помпи с които да качим водата по-на високо за да го изгасим. В настоящия момент няма опасност за населените места, няма опасност и за гората, която е в близост, тъй като БАТа- мина и направи просека, която да спре разпространението на пожара“, каза той.

По информация на кмета на Селиминово Тодор Тодоров пожарът е избухнал вчера около 13 часа по обяд. Човешка небрежност при боравене с огън или незагасена цигара е една от възможностите възникване на пожара в района сливенските села Селиминово и Голямо Чочовене, коментира изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция по горите Сливен инж. Георги Дончев. Според него пожарът е тръгнал от район над село Селиминово.

„В момента има 15 човека там на място. По-важна е техниката, която е разположена, която между другото направи достъп и път, и по него очаквам след малко да се придвижат високопроходими машини на пожарна охрана, които вече да гасят с вода“, каза още той.

Дончев очаква днес пожарът да бъде потушен. „Да, ако успее да стигне техниката с водата. Ако ли не, така или иначе вече е локализирано и ако не капне дъжд, поне два три дни така ще си пуши, но няма опасност да прескочи нагоре, това искам да кажа“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес