Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-ниски резултати по български език и литература на матурите

04 юни 2013, 14:34 часа • 31882 прочитания

По-ниски резултати по български език и литература през тази в сравнение с предходната година. Това показват данните от националното външно оценяване (НВО) за 4 клас, съобщи БГНЕС.

Резултатите се обясняват с изцяло новия формат на изпита по БЕЛ. Според експертите за този сменен формат и за начина, по който са зададени въпросите, резултатите са наистина много добри. Външно оценяване на учениците от 4 клас се провежда всяка година от учебната 2006/2007 г., когато за първи път беше използван тестът като метод за проверка на държавните образователни изисквания за учебното съдържание по учебните предмети Български език и литература, Математика, Човекът и природата и Човекът и обществото. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, подчерта, че това не е оценка, която да стресира децата, а целта е да направят анализ докъде сме – къде са ни силните, къде са ни слабите страни.

По БЕЛ достигнатият резултат - среден процент постижимост тази година е 67, 05%, в сравнение с 2012г., тогава достигнатите резултати по БЕЛ са били 72,65%. Тази година по математика достигнатият резултат е 69,80%, човекът и природата - 81,25%, човекът и обществото тази година е с доста добри резултати 74,20%. По математика също в предходната 2012г. е имало по-висок резултат от 70,90%. При другите два предмета достигнатият резултат през тази година е по-висок в сравнение с предишната.

Според изводите на експертите по останалите предмети има съизмерими резултати в сравнение с предходната година. От резултатите става ясно, че няма статистически значима разлика между постиженията на момичета и момчета.

Националното външно оценяване включва 1871 училища, 59 637 ученици от 4 клас. На изпита по БЕЛ са се явили 56 800, по математика – 56 755, човекът и природата 57 029, човек и обществото – 56 778. Над 95% от учениците са участвали в националното външно оценяване.

Според изводите от националното оценяване образователният минимум е овладян в достатъчна степен, която да гарантира успешното обучение в прогимназиалния от 74% от учениците, участвали в оценяването. За останалите 26% образователният министър каза, че е сериозен проблем, свързан и с отпадането на учениците в следващите етапи на обучение и трябва да се обърне сериозно внимание. Освен това едни и същи знания и умения, проверени със задачи с избираем отговор и със свободен отговор, показват различни резултати. Това е показателно, според изводите за неустойчивост на тези знания и умения.

Най-ниските постижения в БЕЛ са свързани с откриване на нравствени послания в творбата, тълкуване на поведението на литературните герои, аргументиране на личен избор и доказване на собствено мнение. При математиката слабостите са при геометричните задачи, при текстовите задачи и при задачите от отворен тип. 7 са основните слабости, наблюдавани от експертите през годините. Сред тях са недостатъчно работа с текст и върху тест и недостатъчна работа за разбиране на процеси и явления. 4 са акцентите през следващата година сред тях този върху практическата насоченост на знанията и възможностите за придобиване на съвременни компетентности.

Най-добри постижения са показали учениците в областите Смолян (82.2%), София-град (78.3%), Благоевград (77.9%), следвани от Габрово, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Варна, Русе. Най-слаби са резултатите в Силистра (66.15%), Добрич (67.80%), Сливен (68.55%), Плевен (68,95%).

Училището с най-високи резултати в страната е "П.Р. Славейков", Варна. В първите 10 училища всъщност има две, които са от Варна, две от Ямбол и две от София. Второто по успех училище е от Ямбол – НУ "Св.св. Кирил и Методий", третото е от Добрич СОУ "П.Р. Славейков". Сред училищата с най-ниските резултати са и от малки, но и от големи градове. Така има 3 от София, едно от Пловдив, но има и от с. Левка, Голеш, Садово и др.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес