Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пилонът "Рожен" може да рухне всеки момент? (СНИМКИ)

30 юли 2024, 13:44 часа • 7087 прочитания

Постаментът на пилона "Рожен", който беше открит преди малко повече от година, вече се руши и се нуждае от спешен ремонт.

Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват, а между отделните елементи на основата вече са се образували пукнатини, в които свободно може да влезе човешка длан, твърди БГНЕС.

Покрай плочите е нахвърлен пясък, който започва да се рони и оттам идва и разместването на самите плочи, на които има надписи, свързани с българската духовност и история. От дясната страна вече дори липсват части от постамента. Ако не се ремонтира спешно, цялата конструкция може да рухне, смятат експерти, цитирани от агенцията.

Още: Сменят знамето на пилона на Рожен

Снимки: БГНЕС

Най-видима обаче е липсата на основа от дясната страна на постамента.

Още: Естественият интелект на Радев ни нарече "безродници" - да му инсталираме ли изкуствен?

Високият 111 метра пилон, на който е закачено знаме с площ почти един декар, беше открит през юли 2023 г. Проектът беше осъществен от Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на държавния глава Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство. Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязаха през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

В началото на 2024 г. общински съветници от Смолян съобщиха, че знамето вече е разкъсано от природните стихии: Симеон Караколев: Абсолютен фейк е, че пилонът на Рожен може да рухне

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес