Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет български спортни легенди получиха орден "Стара планина"

22 февруари 2013, 12:23 часа • 31918 прочитания

Йордан Йовчев, Йорданка Донкова, Сийка Барбулова, Стоянка Груйчева и Георги Костадинов бяха наградени официално от президента на България Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" I степен, предаде БГНЕС.

Президентът удостои с висшите държавни отличия изтъкнатите български спортисти за големите им заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта.

Йовчев, който е най-успелият български гимнастик, участва на шест поредни Олимпиади от 1992 година до 2012 година. Така той става първият гимнастик, участвал в шест Олимпийски игри в историята на спорта. От декември 2008 година Йовчев е председател на Българската федерация по спортна гимнастика.

Йорданка Донкова е бивша състезателка по лека атлетика. Има 2 олимпийски медала и 9 медала от европейски първенства. Най-силната й дисциплина е 100 метра с препятствия. Световна рекордьорка в дисциплината 100 метра с препятствия 12.21 секунди. Олимпийски шампион на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. с олимпийският рекорд 12,38 секунди.

Сийка Барбулова е бивш национален състезател по гребане и инструктор по физкултура в АФД "Тракия" – Пловдив. През своята състезателна кариера тя има завоювани редица отличия, сред които златен медал в дисциплината "двойка без кормчия" от Олимпийските игри през 1976 г. и бронзов медал от Олимпиадата през 1980 г. Била е и многократен републикански шампион на България по гребане в различните дисциплини. Освен постиженията като състезател, Сийка Барбулова е и дългогодишен треньор, деятел и ръководител в българския спорт.

Стоянка Груйчева е също бивш състезател по гребане и многократен републикански шампион. Олимпийските й медали – златен от Монреал`76 и бронзов от Москва`80 са извоювани, заедно със Сийка Барбулова. След като прекратява състезателната си кариера Стоянка Груйчева започва работа в АФД Тракия, гр. Пловдив, като помощник-секретар на гребните спортове.

Георги Костадинов пък е първият български олимпийски шампион по бокс. Печели златен медал от летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. в категория до 51 кг. На финала боксира с тежка травма на двете ръце. Четири пъти е носител на Купа "Странджа". Той е един от малкото боксьори, които никога не са чупили носа си. Завършва ВИФ. Работи като треньор в СК Черноморец (Бургас) и в Ирак (1989-1990 г.).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес