Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит оглави тържествена литургия и литийно шествие в Троянския манастир за Голяма Богородица

15 август 2016, 20:35 часа
Реклама

Патриарх Неофит оглави тържествена литургия и литийно шествие в Троянския манастир за Голяма Богородица, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

"Ние винаги сме имали Божията Майка за крепка наша застъпница, бърза помощница, която във вековната история на Църквата е показвала чрез множеството чудеса голямата си любов към човечеството", каза в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. литургия, която той възтлави, в Троянската св. обител. По повод празника на съборния храм, в древния манастир се стекоха хиляди поклонници още от рано сутринта. С празнична полунощница започнаха и тържествените богослужебни последования - утринна и св. литургия. В тайнството Евхаристия, с Негово Светейшество съслужиха: Ловчанският митрополит Гавриил, Западно- и Есредноевропейският митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, Месемврийски епископ Яков, архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, братя на св. обител и духовници от страната. По време на богослужението дойде и Министър-председателят Бойко Борисов, който взе благословение първо от Божията Майка, като се поклони пред Нейния чудотворен образ, а след това и от първойерарха на БПЦ. Специално за празника бяха дошли и псалти от Прилеп, Македония. В края на богослужението патриарх Неофит се обърна със слово към събралото се множество. В словото си той каза, че "в днешния празничен ден Божията Майка сияе в божествената слава на своето дивно Успение.

Света Богородица ни събира, за да възпеем тази толкова необикновена и единствена по своята същност кончина, която преобрази земната природа, измени естествения закон и донесе небесна надежда". Патриарх Неофит каза още, че Света Богородица ни призовава, дава сила на нашия устрем към тази божествена вечност, където е истинското жилище на всички онези, които търсят единението с нейния Син и Бог наш Иисус Христос. "Ние винаги сме имали Божията Майка за крепка наша застъпница, бърза помощница, която във вековната история на Църквата е показвала чрез множеството чудеса голямата си любов към човечеството", каза още той.

Игуменът на манастира - Величкият епископ Сионий също се обърна със слово към Негово Светейшество и гостите на манастира. Той каза: "Молим Всеподателя Бога, постоянно и всекидневно за здраве, успех и благоденствие на Ваше Светейшество, на благодатните митрополити, архиереи, духовници и православни християни в страната и извън нея". Епископ Сионий каза още, че той и братството на обителта се радват на голямото внимание от страна на християните, което внимание ги укрепява духовно и им дава сили и ги кара да бъдат по-бдителни и по-усърдни в молитата.

По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес