Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит: 24 май е заслужена слава и чест на християнския български род

24 май 2023, 11:26 часа • 1570 прочитания

"Всенародният празник на буквите всяка година идва при нас със светлите образи на светите братя Кирил и Методий, боговдъхновените наши и на всички славянски народи просветители и първоучители в спасителната православна вяра". Това се посочва в обръщение на Българския патриарх Неофит за Деня на на българската азбука и култура и на славянската книжовност.

"Този светъл празник е заслужена слава и чест на християнския български род, които имат непреходна стойност и значение във вековете, защото делото на равноапостолните Солунски братя нямаше да бъде възможно без благоприятните условия, които то намери у нас – сред нашия народ, който по Божи промисъл, в нужното за това време, при равноапостолния Борис-Михаил Покръстител беше обновен в купола на светото Кръщение", се казва в словото на Негово светейшество. ОЩЕ: Празнично шествие даде старта на честванията на 24 май в столицата

Според него днешният празник напомня за основите на нашата духовна, културна и цивилизационна идентичност. "Връща ни назад във времето, когато народът и страната ни са направили своя избор в полза на светлината и просветата", се казва в словото на Патриарх Неофит.  

"Нека бъдем достойни за това велико достояние. Да пазим свято заветите на светите Братя и да умножаваме оставеното ни от тях наследство, защото само това е начинът да им благодарим за великото благодеяние, което Бог чрез тях ни е оказал като ни е дарувал език и писменост, с помощта на които да градим духовния и културния си облик", се казва още в словото на Българския патриарх. 

Цялото обръщение на Българския патриарх - може да видите ТУК

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес