Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паметници на Левски и Ботев даряват на сънародниците ни в Тараклия

22 май 2023, 15:04 часа • 923 прочитания

"Асоциацията на българите по света (АБС) дарява паметници на Левски и Ботев на сънародниците ни в Тараклия, Молдова", съобщи на пресконференция днес във Варна археологът проф. Николай Овчаров, който е заместник-председател на организацията, предаде БТА. Той уточни, че инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. По думите на Овчаров бюстът на Апостола ще бъде поставен в центъра на Тараклия, а този на Ботев - във фоайето на местния университет. Очаква се официалното им откриване да бъде на 22 септември.

"Сега му е точно времето за такова дарение за нашите сънародници", посочи още проф. Овчаров. По думите му така се отправя послание към обществото, че е редно да бъдем повече българи, а не "да се държим за гушите". 

"Паметниците са факт благодарение на спонсори", допълни председателят на АБС Младен Станев. По думите му сред тях са Орденът на тамплиерите в България, новоизбраният председател на Световния парламент на българите към Асоциацията Христо Христов, както и авторът на паметника на Левски - проф. Димитър Рашков, който не е поискал никакви пари за труда си. ОЩЕ: Българин от Молдова: Парламентът да застане срещу разделянето на българите там (ВИДЕО)

Асоциацията е осигурила средства и до седмица ще купи родната къща на революционера и български офицер Олимпи Панов в Тараклия, която ще бъде превърната в музей. На пресконференцията бе показан и почетният плакет, който район Тараклия връчва на асоциацията за многократно оказаната му подкрепа през годините.

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес