Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак пламна сметището в Цалапица

12 октомври 2024, 00:09 часа • 448 прочитания

Пожар пламна отново в депото за отпадъци до пловдивското село Цалапица, съобщиха от областната администрация.

“На място са няколко екипа на пожарната, които се опитват да ограничат огъня. Там е кметът на Пловдив Костадин Димитров и зам.-кметът по екология на Пловдив Иван Стоянов”, посочиха от общината.

Още: И сметището край Цалапица в пламъци

„Гори депото за битови отпадъци в Цалапица. Четири автомобила на пожарната се опитват да овладеят огъня. На място сме със заместник-кмета Иван Стоянов. С цел превенция апелираме гражданите да затворят прозорците. Ще продължим да ви информираме за ситуацията“, потвърди в социалните мрежи и кметът на града Костадин Димитров.

Заради потенциалната опасност от задимяване в района на Пловдив и Стамболийски областният управител проф. Христина Янчева разговаря с директора на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков и поиска инспекцията да започне спешно замерване на въздуха. Тя препоръчва превантивните мерки на РЗИ-Пловдив в такива случаи - затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски.

Още: Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

Гасенето на пожара на сметището продължава и в момента, обясниха от РДПБЗН-Пловдив. По информация на община Пловдив в момента данните от двете станции на РИОСВ - в "Каменица" и "Тракия", не отчитат замърсяване на въздуха. 

Депото за отпадъци горя отново това лято, а пушекът обгази Пловдив. Тази сутрин пък пламна площадката за отпадъци на общинското предприятие “Чистота” в Града на тепетата. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес