Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отвод на съдията по делото срещу Ембака - подсъдимият одраскал колата му пред блока

18 ноември 2016, 15:25 часа • 1725 прочитания

Фалстарт по делото срещу Емил Първанов-Ембака - подсъдим за убийството на легионера Николай Чивиев на магистрала "Струма", пише в. "24 часа".

За сряда бе насрочено първото заседание по делото с висок обществен интерес в окръжния съд в Благоевград. То обаче така и не успя да тръгне. След като наблюдаващият прокурор Георги Качорев бе отстранен преди месеци, сега самоотвод си направи и председателят на съдебния състав Петър Пандев. След този акт делото бе изпратено на председателя на съда Катя Бельова за ново насрочване при друг състав.

На подсъдимата скамейка застана Емил Първанов, а до него бяха тримата му защитници. Изненадващо адвокат Марин Марковски поиска отвод на съдия Пандев и съобщи новина за пътен инцидент, при който е ударена колата на съдия Пандев "Опел Корса".

"Не е нужно един малък пътен инцидент да създава напрежение. Първанов е причинил повреда на вашия автомобил. Знам, че вие сте над тези дребни неща и винаги сте демонстрирал обективност. Може обаче да се създаде някакво, макар и малко, съмнение в непредубедеността на състава, затова искаме отвода ви. Не трябва да има сянка на съмнение върху вашата безпристрастност", каза адвокат Марковски.

Съдия Пандев веднага разясни случая, за който Марковски загатна. Оказа се, че на 21 октомври неговата лична кола, паркирана пред блока, в който живее, е била одраскана случайно от Първанов, който карал беемвето си. След това виновникът сам се обадил в полицията да съобщи за инцидента.

"За първи път днес разбирам, че водачът, който причини това пътно нарушение, е подсъдимият. Тогава от полицията ме повикаха и ми съобщиха, че колата ми е леко ударена. Предната пластмасова броня бе одраскана и реално нямаше сериозни щети. Не съм предявил имуществени претенции. Разбрах, че на лицето е съставен административен акт", допълни съдия Пандев. Прокурор Весела Стоилова каза, че няма основания за отвод. Същата теза застъпиха и адвокатите на наследниците на убития - малолетната му дъщеря Никита и сина му Тони.

"Няма данни за сериозни материални щети по автомобила. Няма личен конфликт между съдията и обвиняемия, няма и данни да са се познавали отпреди. Ако се приеме отводът, означава едва ли не да се насърчи подсъдимият да издирва колите и на останалите съдии в окръжния съд. Това е опит за шиканиране на процеса. Възникват и съмнения дали този инцидент не е бил зловреден", казаха адвокатите на наследниците.

Съдът, след като се оттегли на съвещание, излезе с решение за самоотвод на съдия Пандев, което означава ново забавяне на старта на делото.

"Случилото се не е нещо, което може да сочи пряка или косвена заинтересованост от моя страна. Същевременно актът е извършен, след като на подсъдимия вече му е било ясно, че аз съм председател на състава. Увредено е имущество, макар и без щети, които подлежат на обезщетяване. У подсъдимия не следва да има и минимално съмнение за предубеденост. След като защитата счита, че може да се допусне предубеденост с цел избягване на каквито и да е съмнения, редно е да се самоотведа", заяви съдия Пандев.

Неговото решение е било уважено и от другия съдия в състава, както и от 3-мата съдебни заседатели.

Първанов е подсъдим за убийство по хулигански подбуди с камък на Николай Чивиев - Легионера на лот 4 на магистрала "Струма" на 26 юни м.г. Делото "взе главата" на прокурор Георги Качорев, ръководил разследването допреди 3 месеца. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарна проверка на работата на Качорев, който пропусна срока за оставане на Ембака в ареста и той бе освободен. Преди започване на дисциплинарката обаче Качорев си подаде молба за напускане.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес