Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отлагат въвеждането на случайни маршрути на изпита за кандидат-шофьори

29 юли 2023, 09:50 часа • 5440 прочитания

Автомобилната администрация отлага от 1 август за 4 септември планираното въвеждане на приложение, което на случаен принцип да избира маршрута на кандидат-шофьорите, по време на практическия изпит за книжка, съобщи БНР.

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев заяви за БНР, че първото нещо, което беше много хубаво - системата да определя маршрута, по който ще се проведе изпитана даден кандидат. Второто нещо - посоката на движене щеше да се задава от GPS-система. Идеята е преди да правим нещо да мислим. Тогава, повярвайте, пътно-транспортните произшествия чувствително ще намалеят, смята Георгиев. 

Красимир Георгиев коментира и какъв процент от пътните произшествия у нас се дължат на шофьорски неумения. "Някъде около 20% неофициално, но аз смятам, че това е изкривена истина, защото, ако 20% се допускат ПТП-та от т. нар "нови водачи", то останалите 80% от произшествията се допускат от неможещи и ненаучени", каза още той. 

Припомняме, че депутатите вдигнаха наказанията за причиняване на смърт на пътя. Това се случи в късните часове на деня и след като приеха промени в Наказателния кодекс на второ четене.  Наказанието в тези случаи ще бъде лишаване от свобода от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от 5 до 12 години.  По-високи ще са наказанията за причиняване на смърт на пътя за пияни и дрогирани шофьори, както и за тези, които отказват да бъдат тествани за алкохол или наркотици.

В тази категория ще попадат шофьорите без книжка, както и тези, които превишават разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/час или ако деянието е извършено след преминаване на червено. За тези случаи най-тежкото наказание ще е 20 години затвор. 

Още: Въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес