Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха новата сграда на ареста в Самораново

21 юни 2024, 13:14 часа
Реклама

В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и обучителен център за надзиратели в България, вече са изградени нови арестни помещения и ново преходно отделение.

Това съобщиха от правосъдното министерство. 

На официална церемония министърът на правосъдието Мария Павлова откри четириетажната сграда, в която се помещават арестът, новото преходно отделение, т. нар. half way house, както и административните помещения за персонала.

Още: Правят нов затвор в село Самораново до Дупница

"Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените по европейските норми и стандарти", заяви правосъдният министър по време на церемонията.

Сградата се намира в непосредствена близост до действащото затворническо общежитие „Самораново“ към затвора в Бобов дол, което също е с подобрени условия за настаняване.

"За първи път тук ще открием едно изцяло ново съоръжение, каквото до момента в България няма - т.нар. half way house, къщички на средата на пътя. Това са помещения, в които лишените от свобода, на които им предстои излизане от затвора и общежитието ще пребивават в среда, близка до семейната, за да могат да се интегрират по-добре в обществото. Това се прави с идея да се намали рецидивът", каза министър Павлова.

Още: Провали се поръчката за ВИП-затвора, общежитието в Самораново минава само с ремонт

Арестът в Самораново ще започне да функционира веднага и ще обслужва територията на цялата Кюстендилска област. Той е с капацитет за 47 задържани, а зоната half way house е за 12 осъдени.

Теренът, на който е изграден новият арест, е собственост на Министерството на правосъдието, прехвърлен през 2002 г. от Министерството на отбраната. Преди това на мястото е имало военно поделение. 

Средствата за реконструкцията на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм и са в размер на близо 2 млн. лв.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес