Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 5 август БАБХ започва дезинфекция на всички коли по граничните пунктове

04 август 2024, 16:30 часа • 790 прочитания

От утре, 5 август, ще се въведе дезинфекция по всички гранични пунктове на България с други държави. Целта е предотвратяване на разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни. Мярката засяга всички влизащи автомобили на всеки ГКПП.

Новината съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински на брифинг в Кърджали. Заедно със заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев той участва в спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Заседанието бе свикано поради регистрирано огнище на заболяването в гръцкото населено място Ясмос, на около 10 километра от българската граница, където са засегнати 260 овце и кози.

Според Патарински дезинфекцията ще бъде безплатна, докато бъдат уведомени всички съседни държави, но към момента се изисква заплащане на границата с Турция.

Още: Забраниха животинските пазари и животновъдните изложби

В България няма огнища на заболяването

На територията на България няма регистрирани огнища на заболяването, а движението на животни от засегнатите райони в Румъния и Гърция е спряно. Въпреки това има регистриран внос към кланица, но преди да бъде обявено наличието на болестта.

Снимка: БГНЕС

Заместник-министър Деян Стратев информира, че в Румъния са регистрирани 43 огнища, засегнали над 220 хиляди животни, докато в Гърция има 44 огнища с над 15 хиляди засегнати животни, предаде "Дунав мост". В отговор на ситуацията България въвежда национални мерки, които включват клинични изследвания и PCR тестове за всички живи животни, предназначени за доотглеждане или клане. Също така се свикват епизоотични комисии на областно и общинско ниво, като в Област Кърджали ще бъдат проведени клинични прегледи и забрана за смесване на стадата в общините Кирково и Крумовград.

Д-р Стратев подчерта, че заболяването не е опасно за хората, но води до значителни икономически загуби, тъй като при положителен резултат животните от цялото стопанство се унищожават. В случай на огнище на чума в България, стопаните ще бъдат обезщетявани и се препоръчва те да поддържат контакт с ветеринарите и да не крият случаи на заболяване.

Изпълнителният директор на БАБХ припомни, че последният случай на чума по дребните преживни животни в България е бил през лятото на 2018 г. в района на Болярово, когато бяха засегнати над 3700 животни.

Още: Стрелба по добитъка: Мъж откри огън по животните на родата в Петрич

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес