Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още 12 участници се присъединяват към експедицията, водена от проф. Пимпирев

10 януари 2013, 07:41 часа
Реклама

Тази сутрин от София излита поредната група от 12 участници в Българската експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, съобщиха от СУ.

Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база "Белингсхаузен" на о. Кинг Джордж и аржентинската база "Дисешън" на едноименния остров. В групата са включени асистентите от НСА "Васил Левски", известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

За пореден трети път в базата ще продължи проекта си за изследване на чувствителността на кожата, финансиран от френски козметичен концерн – Председателят на Българското дерматологично дружество акад. Николай Цанков.

Участниците в експедицията, ръководена от Христо Пимпирев, стъпиха успешно на Южния полюс. За забиването на българския флаг на най-южната точка на Земята съобщи лично проф. Христо Пимпирев.

Съобщението на проф. Пимпирев беше получено по сателитния телефон и то гласи, че участниците в международната експедиция посветена на стогодишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот, в състава на която той е включен, успешно са стъпили на най-южната точка на Земята – Южният полюс (Южният полюс не е най-студената точка на планетата, където се събират всички меридиани).

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес