Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Не сме одобрявали центровете във "Враждебна" и "Военна рампа"

14 октомври 2013, 18:15 часа • 29701 прочитания

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) официално опроверга информацията, че е дал одобрение за центровете за бежанци във „Враждебна” и „Военна рампа”.

В сутрешния блок на БНТ новият директор на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който встъпи в длъжност в началото на месеца, обясни, че представители на ВКБООН са присъствали при откриването на центровете и че са казали, че условията са нормални. Чирпанлиев беше назначен на мястото на досегашния шеф на агенцията Никола Казаков с основния мотив, че Казаков не е осигурил достатъчно места за бежанците, не се справя с комуникацията с европейските институции и като цяло не успява да създаде добра организация, за да може страната ни да се справи с бежанския поток.

Твърдението на Чирпанлиев обаче изобщо не съвпада с официалното писмо, изпратено от ВКБООН. Ето и пълният му текст:

"ВКБООН в действителност бе информиран от медиите, че центровете са вече функциониращи, приемащи хора, и Агенцията на ООН за бежанците не е имала предварителна информация за тези центрове или опасните условия на живот, които се предлагат на хората, нуждаещи се от закрила.

ВКБООН е искрено загрижен за трудните условия в двата нови центъра от деня, в който за първи път ги посетихме – “Враждебна” на 24 септември и малко по-късно “Военна рампа” на 1 октомври 2013 година. Тези наши опасения, описвайки трудностите, пред които са изправени семейства, бягащи от ужасите на войната в Сирия и други, бяха споделени с председателя на Държавната агенция за бежанците, г-н Никола Казаков писмено още на 25 септември 2013 година.

По това време ние изразихме своята загриженост за недостатъчния брой легла, спално бельо, одеяла; липсата на храна – само предоставяне на един пакет храна при пристигане, както и липсата на кухненски уреди, дори и за сваряване на вода за приготвяне на бебешко мляко; неадекватните бани и тоалетни и нехигиеничните условия в тях и в центъра като цяло, за което трябва да бъдат предприети спешни мерки; необходимостта от ремонт на отоплителната система във „Враждебна“, както разбрахме, тя не работи; липсата на постоянен персонал на ДАБ на място в центровете; улесняване на достъпа за НПО; и други притеснения на ВКБООН за условията там.

След нашето писмо до ръководството на ДАБ, ние сме също така заявихме, нашата позиция пред множество медии, включително и Българската национална телевизия.

ВКБООН отново заявява своята готовност да предостави техническа помощ и съвети на правителството на България, докато страната работи за посрещане на международните си задължения за закрила на бежанците. ВКБООН признава стъпките, предприети от правителството и ангажимента то да изпълни задълженията си, като отново подчертаваме необходимостта от подобряване на приемателната готовност на страната, по-специално посрещането на основните нужди на хората, като храна, подслон, достъп до медицинско обслужване, осигуряване на хигиената в центровете, достъп до образование за децата, и информиране на обществеността за дейността на правителството и проблемите на бежанците."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес