Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Женският потенциал трябва да се използва по-добре

08 март 2012, 15:05 часа • 6617 прочитания

Върховният комисар на ООН по правата на човека Неви Пилай призова по-активно да се използва потенциала на жените в целия свят, предаде БГНЕС.

"Призовавам властите и обществените лидери в цял свят да признаят и напълно да задействат огромния потенциал на жените, които могат да изменят света около тях към по-добро", се казва в изявление на Пилай по повод Международния ден на жената – 8 март.

Този призив не е отправен към конкретен регион, защото става дума за глобален проблем, уточнява тя. По данни на ООН само 19,3% от депутатите по света са дами. При това, жените, които се опитват да пробият, в политиката, по-често страдат от недостиг на внимание от страна на медиите в сравнение с мъжете.

Сходно е и положението в бизнеса: едва 12 от 500 най-големи световни компании се оглавяват от представителки на нежния пол.

В развиващите се страни жените осигуряват производството на 60-80% от храните, но те рядко са собственик на земите, които обработват.

Върховният комисар на ООН смята, че жените не взимат сериозно участие в дискусиите за това как да се промени света и да се преодолеят световните кризи.

"Трябва да настояваме за структурни и институционални промени, които да осигурят признаването на жените като равноправни граждани и равни партньори при взимането на решения", заяви Пилай.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес