Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: До 4 се ограничават опитите да вземеш шофьорска книжка

11 септември 2024, 11:53 часа • 683 прочитания

Кандидат-шофьорите ще имат право на максимум по 4 явявания на изпит за листовки и практически изпит за придобиване на свидетелство за правоуправление на МПС.

Тези промени в наредба на Министерството на транспорта, регламентираща шофьорските курсове, бяха публикувани на 10 септември в Държавен вестник. Те влизат в сила след 10 декември 2024 г.

Досега нямаше ограничения на броя изпити, които един кандидат-шофьор може да мине, преди да успее да вземе книжка. Единственото условие беше да се минат допълнителни часове преди повторно явяване, а ако са минали 6 месеца – да се направи и нов вътрешен изпит.

Още: Слагат таван на броя на явяване на шофьорските изпити

Промените

От 10 декември всеки кандидат-шофьор ще има право да се яви на теоретичен изпит не повече от 4 пъти в рамките на 6 месеца от вписването му като завършил теоретично обучение в информационната система. При неуспех да мине листовките, той трябва да премине изцяло ново теоретично обучение.

Снимка: БГНЕС

По-важно в случая е какво става с практическите изпити, които са и по-трудни за кандидат-водачите. Там пак няма да може да се карат повече от 4 изпита в рамките на 6 месеца, а срокът започва да тече от успешното полагане на теоретичния изпит или от вписване в системата като завършил практическо обучение. При неявяване или неуспешно полагане на практически изпит в посочения срок кандидатът може да се яви на нов практически изпит след преминаване на ново практическо обучение, става ясно от промените.

Накратко – плащаш цялата цена на курса, ако не успееш от четири опита да се сдобиеш с шофьорска книжка.

Предложенията целят до теоретичен или практически изпит да се допускат подготвени кандидати, които са придобили необходимите знания, умения и поведение, изисквани за управление на моторно превозно средство, гласят мотивите на транспортното ведомство.

Записаните на курсове до 10 декември няма да бъдат засегнати от промените.

Облекчения

Въвеждат се и облекчения – например отпадат вътрешните изпити с инструктора/центъра преди явяването на официалните изпити. При отнета книжка заради изчерпани точки няма да се представя удостоверение за психологическа годност при явяване на нов курс, а справката ще се извършва служебно.

Срокът, в който се пазят записите от изпитите, се увеличава на две години, като сега е 3 месеца след изпита.

Има промяна и за инструкторите - документите, свързани с курса - учебен дневник, учебен картон и списък на кандидатите, ще трябва да се водят в електронна форма.

Още: МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес