Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обувки пред Руския културен център в памет на жертвите в Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)

07 април 2022, 20:15 часа • 11917 прочитания

Десетки обувки бяха оставени на стълбите пред сградата на Руския културно-информационен център. Акцията е в памет на жертвите в Украйна.

Огромно шествие премина по ул. "Шипка", където се намира руският център със скандирания и развяване на украински знамена.

То бе под надслов “Не сме неутрални”. Основното искане на хората е страната ни да изпрати военно-отбранителна помощ на Украйна, а поводът за събитието са убийствата на цивилни граждани в украинския град Буча.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

“Нека не се залъгваме - незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора”, написаха във Facebook страницата си организаторите.

Шествието завърши пред Паметника на съветската армия, където протестиращите запалиха свещи в памет на загиналите в Украйна.

"Попитаха ме какво чувствах, когато легнах с вързани ръце пред Руския културен център. Казах им, че ръцете ми веднага изтръпнаха, беше ми студено и че си представих какво ли е било на разстреляните хора в Буча, докато са чакали да се реши съдбата им. Но има още едно нещо, което не казах – аз се почувствах адски силен", заяви на импровизираната трибуна режисьорът Давид Джамбазов, който в знак на протест срещу масовите убийства в Украйна и това, което руската армия направи в Буча, си завърза ръцете и легна пред Руския културно-информационен център в София в понеделник.

 

"Паметникът на съветската армия е символ, а сега символите са важни. Въпросът е символ на какво. Моето мнение е, че този паметник е символ на една лъжа. Лъжата не е, че съветските войници имат най-голям принос за победата над нацисткия режим, лъжата не е, че ние трябва да сме им благодарни за това. Лъжата е, че режимът на Сталин, построил този монумент в сърцето на София, го е направил от благодарност към хората, жертвали всичко, за да защитят живота на близките си, домовете си и земята си. Хора, идващи от всяка част на вече несъществуващия Съветски съюз, но най-вече руснаци, украинци и беларуси", каза още той.

 

"Защо е лъжа – защото след победата най-способните, най-свестните, най-интелектуалните съветски бойни офицери са изпратени в ГУЛАГ. Усетили силата на индивидуалната свобода, която идва от преодоляването на страха от смъртта, те се явяват най-голямата заплаха за режима на Сталин, който е построил този паметник. Тази лъжа живее и днес, превъплътена в зловещия танц на смъртта, наречен „Бессмертньей полк“, в бедните дечица, строени да маршируват в униформи на 9 май. Държава без бъдеще изгражда култ към миналото – минало, осеяно със смърт", категоричен бе Джамбазов.

 

"Понякога си мисля, че сме забравили героите си. Левски не е умрял за Велика България на три морета, колкото и да ви убеждават в това ченге-патриотите, напротив – той е живял, за да остане свободен човек, помогнал на хората около себе си също да бъдат свободни. Днес това правят украинците, всеки по собствен начин, всеки на своя отговорност. И затова побеждават. Ако ние бъдем дори малко като тях, България ще бъде свободна държава и чиста и свята република", завърши словото си той под бурните аплодисменти на присъстващите. 

 

Подобни шествия с още стотици участници се проведоха и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. По-рано в четвъртък организаторите внесоха в Народното събрание петиция, с която искат България да окаже незабавно помощ на Украйна, включително военна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес