Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обяснението на СДВР за куриоза със сълзотворния газ: Нещата се развиха динамично

18 март 2019, 17:07 часа • 3061 прочитания

Как полицията се "подлюти" със спрей, докато се опитваше да спре протестиращи? За случая от събота разказа Борислав Муеров, началник "Охранителна полиция"в СДВР. Той увери, че пострадали граждани не е имало, а демонстрацията, провела се в центъра на София, била нерегламентирана.

"Използването на лютив спрей - има законово обоснование - полицейските служители могат да използват физическа сила и помощни средства. Има наредба от 2017 г. - в нея влизат и самите химически вещества. От доклада, който е цитиран от полицейските служители, става ясно че групата от протестиращи е започнала едно броене и след това са се насочили към полицейската техника на бул. "Дондуков". От масовото бутане на протестиращите към полицейската техника, служителят в полицейския автомобил е бил избутан и автомобилът е спрял в съседния полицейски автомобил. Той е предупредил със сирена, то тя не е дала ефект и те не са престанали. Тогава той е използвал спрея" обясни Муеров.

"Когато е натиснал бутона на спрея в последствие се е обърнало теченито на вятъра ив сички са пострадали от лютивия спрей. Пораженията не са тежки, след известно време човек се възсановява. В момента извършване проверка. Гарантирам, че е много по-добре това, което е станало, а не да има някой наранен и затиснат от протестиращите", допълни той .

"Нещата се развиха динамично. Той е следял ситуацията и е наблюдавал през цялото време, преценил, че е бил застрашен живота и здравето на жена от протестиращите. Ситуацията след това беше прекратена и освен "разплакани" протестиращи хора нямаше други щети", заяви от своя страна комисар Стойнев, ръководител на операцията в събота.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес