Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НСА и Община Несебър пак се карат за имот

05 август 2013, 15:28 часа • 13349 прочитания

След като преди три години общинските власти в Несебър и НСА стигнаха до лют спор заради база на спортната академия, сега отново има препирни относно имот на брега на Черно море.

Напрежението се е покачило заради имот, който според общината не е изключителна държавна собственост – „просто някакъв имот”, казва кметът на Несебър Николай Димитров. Според ректора на Лесотехническия университет Веселин Брезин обаче е на точно противоположното мнение.

Брезин смята, че предприетите от общината дейности за „укрепване” може да са началото на строителна дейност и скоро на ската, обграждащ залива при Несебър, да има нов комплекс.

„Няма достатъчно доказателства дали имотът трябва да е общинска или държавна собственост. Имотът трябва да се изследва и да се актува като държавен, защото е на първа линия до морето,” твърди областният управител Павел Маринов, цитиран от bTV.

„Твърдо съм категоричен, че там няма да има нищо различно освен скат и пейки и зона за разходка,” декларира кметът Николай Димитров.

Ректорите, обаче дават примери на скатове, оформени в парцели. „Преди четири-пет години точно от земите на ХТМУ. По онова време се казваше ВХТМИ, взе се един парцел, на който се построи хотел. Хотелът до ден днешен си стои там,” посочи ректорът на ВУЗ-а Митко Георгиев.

От другата страна на залива също се продават новопостроени апартаменти. „Това е строежът, на територията на който преди години стана сблъсъка между нашите студенти и собственици. Тук ще бъде засипано с пясък и така стават законните за зона А седем метра,” уточни ректорът на НСА Пенчо Гешев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес