Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините - най-важното за деня, 5 септември

05 септември 2020, 20:00 часа • 6142 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини днес, 5 септември.

ПРОТЕСТ ПРЕД РАЙОННИЯ СЪД В СОФИЯ, ВЪТРЕ ГЛЕДАХА МЕРКИТЕ НА ЗАДЪРЖАНИТЕ НА 2-РИ СЕПТЕМВРИ * (ОБНОВЯВА СЕ)

В 9 часа протестиращи от "Възраждане" се събраха пред сградата на Софийския районен съд, където ще се гледат делата на задържаните при размириците на 2-ри септември. Там са и близки на пострадалите при провеждането на Великото народно въстание, както и от инициативата "Правосъдие за всеки". За седем от задържаните са поискани мерки за неотклонение "задържане под стража". Пет дежурни състава гледат мерките за неотклонение. Седем от тях са за постоянно задържане под стража с обвинения за хулиганство, някои с „особена дързост и цинизъм“ и „посегателство срещу полицаи“. Колко от тях бяха освободени и с какви мерки, ще научите от обобщената информация.

Междувременно, Отровното трио обяви 10 септември за ден на Второ Велико народно въстание.  А от Варна протестиращите излязоха с отворено писмо - ПРИЗИВ ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР НЕ ЗНАЕЛ ЗА АКЦИЯТА В "ХИПОЛЕНД"

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски ме потърси вчера следобед по телефона, разказа пред BTV Мариан Колев – собственик на веригата „Хиполенд“. Той обясни, че министърът спокойно и коректно споделил, че е изненадан и ядосан, от това, което се случва. „Поинтересува се за сина ми, за това, което се случва. Той беше сърдит, че нещо става без неговото знание“, сподели още бизнесменът. Според разказа на Колев министрът казал, че лично той смята такава акция за компрометираща усилията на ведомството, което управлява.

ДЕНИЦА САЧЕВА: НЯМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ПРОТЕСТИТЕ И ПРОВЕРКАТА В "ХИПОЛЕНД"

Не искаме проверки на контролни органи да се разглеждат като репресия срещу българския бизнес, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на BTV. "Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. От самото начало сме организирали възможности за разговори, за дискусии. С какво ние организираме привърженици на протестите, къде са доказателствата за това. Търпим много негативи, но въпреки това се опитваме да запазим спокойствие на духа", каза още тя. По темата за евентуална оставка на правителството, за което настояват двумесечните антиправителствени демонстрации в София и други градове, министър Сачева заяви: „Няма такава тема, но всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична”.

ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ: ПРОТЕСТЪТ Е ЗА ИЗГУБЕНИЯ СМИСЪЛ

Страдаме от дефицит на бъдеще, протестът е за изгубения смисъл и хоризонт да се живее и работи тук. Това каза писателят Георги Господинов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Празниците на изкуствата „Аполония“, които се провеждат в Созопол, и представянето на книгата му „Времеубежище“ в рамките на фестивала. „Паметта и миналото ме интересуваха в този роман и какво се случва, когато светът реши да търси убежище в миналото. Какво се случва, когато бъдещето изведнъж се опразни. И как за различните държави това връщане в миналото може да бъде опасно по различен начин“, посочи той.

НАД 700 000 СА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ С ПОД 300 ЛВ МЕСЕЧНО У НАС

704 000 са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец. Това показва анализ на Института за пазарна политика, цитиран от 24 часа. Най-много бедни пенсионери живеят в София - 66 000 души, а в Пловдив са с около 4 000 по-малко. В топ 3 е и Варна с 37 000 души. Най-малко бедни пенсионери живеят в Перник и Габрово - по 11 000 души, показват още данните. Всеки втори пенсионер в Кърджали, Разград и Търговище обаче взима под 300 лв. А в страната бедните са 33% от общия им брой.

ДОКОГА 1103 ЖИТЕЛИ НА ПАВЛИКЕНСКО СЕЛО ЩЕ БЪДАТ МЪЧЕНИ С БЕЗВОДИЕ?

Поне до края на септември няма да бъде възстановено водоподаването към павликенското село Караисен, а после – според зависи. Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в писмения парламентарен контрол по въпрос на депутата от БСП Явор Божанков. Безводието в селото пък министърът на земеделието Десислава Танева обяснява с административно-бюрократични причини - липсата на договори, разрешителни и заявки, като не се ангажира с прогноза кога проблемът ще бъде разрешен.

ПЧЕЛАРИТЕ ИСКАТ СПЕЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ И СТРАТЕГИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 7 ГОДИНИ

Пчелари от цялата страна са притеснени, че браншът ще остане без подпомагане през новия програмен период 2021-2027 година. На форум в Бургас те обсъдиха проблемите и перспективите за сектора. Участниците поискаха подкрепа на пчеларството като интегриран сектор и разработване на стратегия за развитието му през следващите 7 години.

СПЕШНА СРЕЩА НА БРАНШОВИЦИ В ТРИСТРАННИЯ СЪВЕТ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА "МИНИ МАРИЦА ИЗТОК"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. В рамките на срещата се взе решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“. Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

ПЕТ ЧАСА НЕ ПРИБИРАТ ТЯЛОТО НА УДАВЕНИЯ НА ПЛАЖА СИЛИСТАР, СПРЯХА ИЗДИРВАНЕТО НА ДРУГИЯ МЪЖ

В 15.40 ч. тялото на удавения 60-годишен мъж все още стои на плажа Силистар край Синеморец, предаде репортер на БГНЕС. Дошлите в 13 ч. водолази си тръгнаха и прекратиха претърсването на морето за втория човек, защото е много бурно. Инцидентът е станал около 11 часа.

С ЧЕРВЕНА БОЯ И ЯЙЦА ОСЪМНА ХРАМ "СВ. ПЕТКА САМАРДЖИЙСКА" В СОФИЯ (СНИМКИ)

Вандали оскверниха храм „Св. Петка Самарджийска“, намиращ се при Ларгото в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Червена боя и яйца са намазани по външните стени на храма.

ОТМЕНИХА ТЪРЖЕСТВАТА НА 6 СЕПТЕМВРИ В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ

За първи път град Съединение няма да постави началото на националните чествания по повод годишнината от съединението на Източна Румелия с Княжество България. Празничните прояви в града са отменени, съобщава БГНЕС. И въпреки забраната за честванията, четирима четници тържествено издигнаха знамената в центъра на града в присъствието само на общинските съветници, съобщи Нова телевизия.

ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ - ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПОГЛЕД ОТВЪД ТОЗИ НА ИВАН ВАЗОВ

Мнозинството от българите градят представите си за боевете на Шипченския проход от едноименната ода на Иван Вазов, като с готовност рецитират, че "три деня младите дружини как прохода бранят". Всъщност битките са три – по една през юли, август и септември, една от друга по кървави. Кратка справка в топонимията на Балкана показва, че върховете Шипка и Свети Никола (Столетов) са два различни върха. Големият паметник с лъва е издигнат на връх Свети Никола (1326 м), докато плоският връх Шипка (1232 м) се намира на 1 км северно от него. В седловината между тях сега минава шосето от Казанлък за Габрово. Двата върха тогава представлявали крайни опори на отбранявания район.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес