Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 5 февруари

05 февруари 2022, 20:45 часа • 5799 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 февруари.

Борисов за управляващите: Ще докажем, че са крали милиони (ВИДЕО)

"Риториката е като тази от 44 г. Арести, арести, арести, докато те крадат. Ще докажем, че крадат в петък вечер - милиони". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Кърджали. Борисов бе ядосан и разстроен от разказите на трима активисти на партията, които са били задържани покрай вота, но сега съдът е обявил заповедите за задържане като незаконни. "Абе, Рашков, как може да арестувате хора с по три байпаса?!", попита Борисов.

"Булгаргаз" опроверга ГЕРБ за тайна сделка с огромно количество газ

Не отговаря на истината информацията за продадени вчера 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми. Това заявиха от държавната компания "Булгаргаз" в съобщение до медиите.

Делян Добрев обвини правителството, че води "Булгаргаз" към фалит

"Бившето ръководство беше упреквано за сделките за продажба на газ, а сегашното продава 20 пъти повече. Смущаващо е, че последните сделки на старото ръководство са на ценови нива около 250 лв., а новите са на стойност 150 лв. Това прави 3,7 млн. загуба за "Булгаргаз". В посредниците отива разликата. Те са двама мъже и една жена. Цели се фалит на "Булгаргаз" с огромна корупционна схема". Това заяви бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред Nova News.

Обявиха кога ще е първият полет между София и Скопие

Първият самолетен полет между София и Скопие ще се осъществи на 11 февруари, като с него ще пътуват македонска и българска делегация, оглавявана от ресорните министри на транспорта и туроператори от двете страни.

Адвокат посочи грешките на Спешна помощ, довели до смъртта на жената от Враца

„Имаме медицински стандарт за спешна медицинска помощ , в който ясно е описано, че когато един пациент постъпва в спешно приемно отделение, преди неговата регистрация се прави триаж от съответните медици и едва след това се пристъпва към регистрацията му“, посочи адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. Тя коментира случая с починалата жена пред регистратурата във врачанската болница.

Опозицията: Цинично е властта да плаши кметовете с наказания

Всички български граждани са притеснени от повишението на цените на тока, на енергоносителите, на горивата, на стоките и услугите. Това не можахме да го заложим като дневен ред в парламента, управляващите предпочитат да разглеждаме законопроекти, които не са в дневния ред на хората и са с несъществуващ вносител - служебното правителство. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

Следовател: Не пътят, а шофьорът е виновен за трагедията на АМ „Струма“

„По категоричен начин беше установено – от доказателствата и експертизата, че трагедията на АМ „Струма“ е причинена от поведението на шофьора“, каза следовател Младен Петров за инцидента, който отне живота на 45 души от Северна Македония. „Само неговото поведение е причина да възникне тази ситуация и да се развие до произшествието, което завършва с този резултат“, казва Петров.

Сметката за 2021 година: 7.3 млн. лева похарчиха партиите в третите парламентарни избори

На парламентарните избори през ноември миналата година участваха 20 партии и 7 коалиции. Приходите, които са отчели в кампанията, са в размер на 7 904 218 лв. Голяма част от приходите на участниците в изборите са формирани от държавната субсидия и помощта под формата на държавни пакети. Именно затова е важно да се проследи къде са били насочени тези средства, пишат от Институт за развитие на публичната среда, които са изготвили изследването.

Пореден спад в броя на новите случаи, близо 6800 са оздравели за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 8116 са новооткритите заразени за 4 февруари, като те бележат спад от 26 на дневна база, след като в четвъртък бяха открити 8142 случая. Направени са 40 735 теста (PCR и антигенни), като те са с повече спрямо отчетените 37 006 ден по-рано. Така процентът на положителни проби отново се понижава - от 22% на 19,92 на сто.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес