Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 31 октомври

31 октомври 2021, 20:30 часа • 9645 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за неделя, 31 октомври.

Стойчо Кацаров: Обмисляме локдаун и ако болниците се препълнят - спираме всички дейности

В момента преживяваме най-тежката от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична. Това заяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Ако спазваме мерките, то ще контролираме кризата. Най-сигурният начин е да се ваксинираме. Хората носят маски, но не всички, а част от тях под носа. Хора, сложете ги тези проклети маски - това е начинът. Личната отговорност е ключова, категоричен бе Кацаров.

Здравният министър каза докога смята, че трябва да има зелен сертификат

Ако се придържаме към мерките, ако се ваксинираме масово и спазваме ограниченията, може да избегнем локдаун. Може да избегнем локдауна, но още е трудно да се прогнозира. Резултатите от мерките ще се види следващата седмица. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за предаването "Неделя" 150 по БНР.

Неговото мнение е, че изискването на зелен сертификат трябва да остане, докато страната не се върне в зелената зона по разпространение на заразата - под 100 души на 100 000 или докато не се ваксинират 80-90% от населението. При втория вариант, дори при високи нива на заразени, ще има далеч по-малко хора в болница, по думите на министъра, който се опира на картината в Западна Европа.

Бойко Борисов би въвел тотален локдаун и ваксинация за рисковите групи (ВИДЕО)

Локдаун трябваше да въведат още преди 2 седмици. Toва заяви бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с избиратели в Хаджидимово, Гоце Делчев по време на онлайн излъчване от неговата фейсбук страница.

Той посочи, че болниците са препълнени, лекарите не получават пари. Не въвеждат адекватни мерки, това обижда един доктор. Става въпрос за много човешки животи. Дадохме им модел, не искат да го ползват, посочи бившият премиер. 

Бивш здравен министър настоя за задължителна ваксинация

Тези, които са против ваксинация, зелен сертификат, лекари никой не дава решения от страна на антиваксърите. Идеален е вариантът със служебно правителство да въведе задължителна ваксинация в страната. Това заяви бившият здравен министър Мирослав Ненков пред Нова телевизия.

Ваксината е достатъчно сигурна, няма страшно от нея. Може да бъде въведена задължителна ваксинация, но това е служебно правителство на президента Румен Радев. Той казва, че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков, но юристите му знаели ли са, запита Ненков.

Седмицата на коронавируса: Нови печални рекорди, но и данни, даващи плаха надежда

Нова седмица, нов рекорд от официално регистрирани случаи на коронавирус в България. За пръв път откакто се появи COVID-19, за 7 дни в нашата страна има регистрирани над 30 000 случая - общо 32 962 т.е. 4508 повече на седмична база! Припомняме, че в най-лошата седмица (22.03 – 28.03.21) на третата вълна имаше 25 290 официално регистрирани случая, а миналата седмица този рекорд беше подобрен - с открити 28 454 случая. Има обаче и абсолютен рекорд при направените тестове - 289 399 общо, от които 237 228 антигенни и 52 171 PCR.

Защо България и Румъния се провалиха в пандемията?

България и Румъния са с най-ниските нива на ваксиниране в целия Европейски съюз, а епидемиологичната ситуация в двете страни отново излиза извън контрол. EURACTIV търси причините защо двете страни не успяват да се справят с пандемията.

България е на второ място в ЕС по смъртни случаи, свързани с COVID-19 през последния месец и последна по ваксиниране – едва 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса. Според експерти ситуацията се дължи на личните лекари, реакцията на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини.

Илияна Йотова: Радев не е знаел, че Кирил Петков е бил канадски гражданин

Определено Румен Радев не е знаел, че Кирил Петков е бил канадски гражданин, когато е бил одобрен за служебен министър на икономиката. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия.

Йотова очаква резултата и на другите институции за гражданството на Кирил Петков. КС е последната институция в страната с огромен авторитет, решението е такова, каквото е и ние трябва да се примирим с него. Дали е политическо решението или не, ще тежи на съвестта на тези, които са го взели, каза вицепрезидентът.

Изследване: Учителите ни се справят по-добре с онлайн обучението, отколкото европейските

Изследване на Европейската комисия показва, че заради дистанционното обучение децата прекарват средно по шест часа и половина в онлайн среда на ден. В същото време български експерти твърдят, че учителите у нас се справят по-добре с обучението в онлайн среда в сравнение с техните европейски колеги, съобщи БНР.

Проучване: Истинският произход на COVID-19 никога няма да стане ясен

Представители на американското разузнаване признаха, че истинският произход на вируса на COVID-19 може никога да не стане ясен, информира БГНЕС. Въпреки това от Националното разузнаване на САЩ (ODNI) заявиха, че най-вероятно теориите за предаване на вируса от животно на човек или изтичане на вируса от лаборатория, са „най-вероятни“.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес