Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 01 май

01 май 2020, 20:00 часа • 7454 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 01 май.

1 555 ДУШИ ВЕЧЕ СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС

Потвърдените случаи на COVID-19 в България достигнаха 1 555, по данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 ч. днес (01.05.20 г.). Новите регистрирани за деня са 14. 8 от тях са в област Видин и по един в областите Пловдив, Ямбол и Сливен. Трима души с положителна проба има и в София. Лабораториите продължават да работят.

НОВО ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУС ВЪВ ВИДИНСКО

Четвърто огнище на COVID-19 възникна във Видинско. С положителна проба е 92-годишна жена от дома за възрастни хора в град Кула. Тя е лежала в хирургичното отделение на видинската МБАЛ "Света Петка", след което се е прибрала в институцията и се предполага, че е заразила 2 санитарки, работещи там. Вече са изследвани всички 23-ма души персонал. Потребителите на социалната услуга са 48, като предстои и тяхното тестуване. Още една положителна проба е отчетена и в село Гара Орешец - на домуващ в дома за възрастни хора там. Лицето е регистрирано, като позитивно, след повторното изследване на всички в институцията.

ВЪВ ВИДИН НЯМА ДА СЕ НАЛАГА КАРАНТИНА, ВЪПРЕКИ АКТИВНОТО ЦИРКУЛИРАНЕ НА ВИРУСА

53 са новите случаи за последните 24 часа, от тях 15 са в болница 1302 изследвани за денонощието. Общо 46 510 са изследвани. Активните области са 12 , а активните случаи - 1199. Общо 1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. 317 са хоспитализираните пациенти с потвърден COVID-19, от тях 40 са в интензивни отделения и клиники. 6 нови случая на заразени с коронавирус медицински работници: в Пирогов една медицинска сестра и двама санитари; във ВМА един лекар, в Сливен един лекар и в Ямбол един санитар. Общо те са 170.

ВЕЧЕ БЕЗ МАСКИ НА ОТКРИТО

Ползването на маски на открито отпадна. Това стана ясно днес (01.05.20 г.), след среща между министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб. В рамките на дискусията бяха обсъдени противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19. Веднага след това, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

АНАНИЕВ РАЗПОРЕДИ: ДОПУСКАТ СЕ ГРАЖДАНИ В ПАРКОВЕ И ПЛАНИНИ ИЗВЪН ГРАДОВЕТЕ

Здравният министър Кирил Ананиев издаде още една нова заповед днес (01.05.20 г.). Чрез разпоредбата той разрешава посещението на всички природни паркове и планини. Ананиев възложи на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, за които не е необходимо ползването на градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

ДОЦ. ИВАНОВ: ЦЕНАТА НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ Е НАМАЛЕНА С ОКОЛО 25% СУМАРНО

Новата цена на природния газ е 22,35 лева на мегават за час. В сравнение с месец април, това е намаление с около 11%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доцент Иван Иванов. Той подчерта, че цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата към 31.03.20 г. се намалява с приблизително 50%.

ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА НА БАЛКОНА - ДА НАМАЛИМ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК

В дните на принудителна социална изолация заради коронавируса животът на много семейства се върти на балкона. Той стана място за игра, за общуване с природата (огледайте се колко цветя и шарени сандъчета има по прозорците на иначе сивите блокове), място за отдих след напрегнатото хоум офис ежедневие.

"ВЪЗРАЖДАНЕ": ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ ЗАРАДИ СКАНДАЛНИ РЕШЕНИЯ НА ВЛАСТИМАЩИТЕ

В първия ден след падането на извънредното положение (14.05.20 г.) в 12:00 ч. пред Народното събрание ще се проведе национален протест под надслов „Ние сме народ! Аз излизам за нормален живот". "Очаква се присъствието на хиляди български граждани от страната и света, които ще останат на улицата докато властта не подаде оставка." Това прессъобщение изпратиха до медиите от "Възраждане".

МАРИЯН БЕЛЯКОВ: ТУРОПЕРАТОРИ СЕ ВЖИВЯВАТ КАТО БАНКИ, МОДЕЛЪТ "БАЛКАНТУРИСТ" ТРЯБВА ДА СПРЕ

Мариян Беляков е изпълнителен директор на „Пампорово“ АД – дружеството, което стопанисва ски съоръженията в зимния курорт. Аctualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за изминалия сезон, завършил доста по-рано от предвиденото, и за изпитанията пред бранша в безпрецедентната криза в сектора, предизвикана от заразата Covid-19.

РЕЦЕСИЯТА В ЕВРОПА - ЗНАЕ СЕ САМО, ЧЕ ЩЕ Е ДЪЛБОКА

Според доклад, през първото тримесечие намаляването на БВП ще бъде историческо: цели 3,8% в еврозоната (най-лош показател от 1995 г.), като за Франция е 5,8% (най-лош показател от 1949 г.), 5,2% за Испания и 4,7% за Италия. Тази рецесия ще стане резултат от постепенното въвеждане на карантината през март, но заради пълната карантина през април показателите за всички европейски страни за второто тримесечие могат да се влошат до 15%, твърди Лагард.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ КРАЙ ПЛОВДИВ

Земен трус разтърси България в обедните часове днес (01.05.20 г.). Според Европейския сеизмологичен център, силата му е била с магнитуд от 4,5 по Рихтер. Дълбочината на труса е 2 километра.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес