Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият щам на птичия грип се разпространява в Китай

13 април 2013, 10:54 часа
Реклама

Пекинска лаборатория потвърди, че в столицата на Китай вече е реигстриран първият случай на човек заразен с новия щам на птичия грип H7N9, предаде БГНЕС.

Става дума за заболяло 7-годишно момиченце, което е на лечение в болница. Засега състоянието му не буди тревога. Родителите на детето са търговци на домашни птици и вероятно то е било в контакт с болни животни. Всички, които са били в контакт с детето са под медицинско наблюдение, но засега няма признаци някой да се е заразил, предаде Синхуа.

От новия щам на птичия грип досега в Китай са починали 11 души. Последните два случая на болестта са регистрирани в Шанхай. Общо броят на заболелите 40. В Шанхай и други големи градове в Китай властите наредиха умъртвяването на десетки хиляди птици.

До последните случаи на заболяването в Китай щамът H7N9 на птичия грип не е бил предаван на човек. Както и при по-разпространения щам H5N1 учените се опасяват от вирусна мутация, която може да доведе до заразяване на човек от човек, което би предизвикало пандемия. По данни на Световната здравна организация (СЗО) щамът H5N1 е причинил смъртта на повече от 360 души в света в периода от 2003 до 2013 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес